“De ce rămânem sau de ce plecăm din România!?”, “Mai are România valori!?”, “Sunt oare tinerii anului 2020 incapabili de performanţă!?”, “Tinerii cu performanţe sunt sau nu recunoscuţi în România!?” sunt întrebări și probleme care îi preocupă pe tineri și, la care mulți dintre ei, încearcă să găsească răspunsuri.
„DEZBATE ROMÂNIA” este cadrul în care aceste teme, precum și altele referitoare la situația socio-politică actuală a României, sunt dezbătute de tineri, de fiecare dată, cu argumente pro și contra. Conceput sub forma unui concurs, proiectul „DEZBATE ROMANIA” încurajează cultura dezbaterii și oratoriei în rândul tinerei generații.
Cum se desfășoară concursul?
Concursul se desfășoară, în prima etapă, sub forma unei serii de 3 dezbateri, la care vor participa elevi de la șase licee din București. În cadrul fiecarei dezbateri vor exista două echipe, (fiecare formată din 4 membri, elevi ai aceleiași școli), una afirmatoare şi una negatoare care, în funcție de calitatea sa, va argumenta în sprijinul sau împotriva ipotezei propuse spre dezbatere.
În finală vor intra, în funcție de punctajul obținut, doar 3 din cele 6 echipe înscrise în concurs.
Selecția echipelor se realizează de către fiecare liceu în parte!
EVALUAREA
Fiecare dezbatere va fi evaluată de un juriu format din 4 personalități, formatori de opinie, jurnaliști, parteneri.
PREMII
Premiul I – 1000 de euro
Premiul II – 500 de euro
Premiul III – 200 de euro
Toți tinerii care participă la concurs primesc diplome și premii din partea Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltare României și de la partenerii concursului.
CALENDARUL CONCURSULUI
15 martie–12 aprilie 2020 – Înscrierea echipelor în concurs
22 aprilie 2020 – Prima dezbatere
29 aprilie 2020 – A doua dezbatere
6 mai 2020 – A treia dezbatere
13 mai 2020 – Finala concursului
Tema dezbaterii va fi anunțată după încheierea perioadei de înscriere!
Parteneri: Inspectoratul Școlar al Municipiului București, Centrul de Carte Străină Fischer International, Editura Litera, Biblioteca Metropolitană București
Regulament Concurs Dezbate Romania
PROCEDURA DESFĂȘURĂRII UNEI DEZBATERI
- Discursurile se desfășoară alternativ între membrii celor două echipe. Primul discurs va fi susținut de către liderul echipei pro și are rolul de a interpreta ipoteza din punctul de vedere al echipei afirmatoare (pro) și de a lista argumentele care susțin această poziție. Următorul discurs va fi susținut de liderul echipei negatoare (contra) și are rolul de a contesta poziția afirmatoare, principala responsabilitate a negatorilor fiind de a contra-argumenta punctual cazul afirmator și de a prezenta ideea centrală negatoare care să sintetizeze poziția proprie. Cei doi își vor prezenta poziția echipei din care fac parte, prin argumentele principale, urmând ca de-a lungul dezbaterii, acestea să fie susținute și dezvoltate de către membrii echipei sale.
- Ceilalți membri ai echipelor vor lua cuvântul, pe rând, o singură dată, astfel: după expunerea argumentelor liderilor, Afirmatorul 1 (A1) va întări cele spuse de liderul echipei sale, aducând noi argumente. După aceasta, Negatorul 1 (N1) va aduce contra-argumente la cele spuse de A1 și propriile argumente, conforme taberei din care face parte. Va urma A2, care va contra-argumenta cele spuse de N1 și va aduce în plus și propriile argumente. N2 va contra-argumenta cele spuse de A2, plus alte noi argumente, ș.a.m.d.
- Fiecare vorbitor are la dispoziție 4 minute pentru a-și expune poziția, și fiecare echipă are la dispoziție un minut pentru pregătirea contra-argumentelor.
- Intervențiile sunt acceptate cu acordul moderatorului și nu vor depăși 30 secunde și reprezintă dreptul la replică al fiecărui participant la dezbatere.
- După ce au luat cuvântul toți vorbitorii, liderul ECHIPEI AFIRMATOARE va relua cele spuse inițial și va adăuga noile argumente desprinse de-a lungul dezbaterii, concluzionând cele spuse de echipa sa, urmat de către liderul ECHIPEI NEGATOARE, care va face același lucru, susținând cele expuse pe parcursul dezbaterii de către propria echipă.
- Fiecare membru al juriului va avea o foaie de punctaj, pe care vor fi punctate de la 1 la 5 calitatea argumentației, creativitatea și stilul de prezentare (cursivitate în prezentare), pentru FIECARE participant la dezbatere.
- Punctajul final este reprezentat de suma tuturor punctelor obținute de fiecare membru al echipei.
- Pentru obiectivitate, juriul va evalua prestația fiecărui vorbitor imediat ce acesta își va termina discursul.
- Fiecare echipă va prezenta toate argumentele de care dispune, fără a exista o limită în acest sens.
- Câștigătorii fiecărei dezbateri vor merge în etapa finală
- Finala va consta în dezbateri fulger intre cele trei echipe, dupa formatul E1-E2, E1-E3, E2-E3, care vor avea loc în aceeași zi, după același format, în prezența aceluiași juriu. Rolul echipelor (afirmator sau negator) se va stabili prin tragere la sorți în ziua dezbaterii. Criteriile de evaluare sunt aceleași ca cele de la dezbateri.
- Punctajul final este suma punctelor obținute pentru fiecare dezbatere în parte.
- Clasamentul va fi stabilit în funcție de punctajul obtinut în rundele fulger.
Mai multe detalii puteți obține la numărul de telefon 0758.303.031 sau la adresa de e-mail: [email protected]