Debut la Târgul Național al Cărții de Poezie

Data: 19 mai 2011
Ora: 19.00
Locație: Uniunea Scriitorilor din România, Sala Oglinzilor
Invitați: poetul Traian T. Coşovei, cantautorul Florin Chilian şi tânăra poeta Corina Ciucă, membră a Clubului de Excelenţă al Fundaţiei Dan Voiculescu

Descriere eveniment:

Corina Ciucă este cea mai tânără poetă care va susţine un recital de poezie în cadrul celei de-a doua ediţii a Târgului Naţional al Cărţii de Poezie.

Corina este o adolescentă sensibilă de numai 16 ani, cu un talent aparte, recompensat până acum cu numeroase premii la concursurile de creaţie literară. Talentul îi este completat de creativitate, simţ artistic şi sensibilitate lirică. În octombrie 2010, Corina Ciucă s-a aflat printre tinerii descoperiţi la preselecţia pentru cursurile de scriere creativă, organizate de Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României. Iar de atunci, Corina se află printre membrii Clubului de Excelenţă al fundaţiei.

Tânăra scrie de la 10 ani iar în curând, va debuta cu primul său volum de poezie. Graţie talentului său, Corina Ciucă va susţine un minirecital de poezie în seara oferită de Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, în cadrul celei de-a doua ediţii a Târgului Naţional al Cărţii de Poezie, desfăşurat între 18 şi 22 mai.

Socotit în mod unamin ca unul dintre cei mai importanţi poeţi contemporani, Traian T. Coşovei va prezenta în aceeaşi seară un recital de poezie, însoţit de muzica lui Florin Chilian. Autorul „Rondului de noapte” va recita din ultimul său volum „Aerostate plângând”, dar şi poeme mai vechi şi inedite.

Vorbind despre talentul tinerei Corina Ciucă, poetul Traian T. Coşovei afirma: Universul poetic al Corinei Ciucă nu este acordat în registrul unei nefericiri premeditate, ci a unei nefericiri generale pe care poeta şi-o asumă. Viaţa este calmă, presărată de îndoieli adolescentine. Corina Ciucă foloseşte guma de şters ca pe o formă de uitare de sine, „ca un om care aude soarele horcăind”, „ca un om care trage să moară” ştergând realitatea pestriţă care nu o reprezintă, ci, mai mult, o dispreţuieşte.

Corina Ciucă nu se sprijină de „peretele casei care stă sprijinit într-o chitară”, ci mai degrabă de o „durere de carne”, dar ameţeşte şi cade într-un stil subtil bacovian şi, „măturând tavanele unei realităţi într-o „zumzăială surdă” strigă, „scuipând în
grabă”, dar cu mari şanse de a deveni o poetă autentică, vitală: „Măcar tu să fii fericit!”

Nu ştiu cât de fericită va fi poeta, dar, odată cu versurile ei inspirate şi pline de autenticitate, „viaţa ei nu va începe să miroasă a câine plouat”, ci se va transforma într-un destin poetic remarcabil ce se întrevede încă de acum.
Corina Ciucă este o speranţă sinceră, credibilă a poeziei române contemporane.

Organizator: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, Muzeul Literaturii Române, Biblioteca Metropolitană București, Uniunea Scriitorilor din România

[oqeygallery id=41]

Fotografii Dan Marinescu/FDV