De ce sunt copiii fascinați de super-eroi?

Iti mai aduci aminte de super-eroii din copilaria ta? Iti mai aduci aminte de aventurile pe care ti le imaginai cand te jucai afara, cu ceilalti copii? Poate chiar de prietenul imaginar? Iti mai aduci aminte ce simteai cand te puneai in postura acestor personaje cu puteri si cu un tel maret: salvarea lumii? In raspunsurile la aceste intrebari sta mult din cheia intelegerii copilului tau acum.

Daca intrebi un prescolar ce vrea sa se faca atunci cand va fi mare, printre posibilele lui raspunsuri se numara fie profesii care implica o postura de salvator (politist, pompier, medic), fie chiar postura de super-erou: Superman, Batman sau Spiderman. Este usor de inteles de ce se intampla acest lucru. Daca te uiti la desene animate impreuna cu baiatul tau, personajele principale sunt eroi care inving raul, in basme sau povesti, printesele sunt salvate de printi sau feti frumosi curajosi, iar in jocurile lor, baietii prefera sa lupte in diverse feluri pentru a castiga un premiu sau o forma de “suprematie”.

De ce sunt fascinanti super-eroii?

– Sunt mai curajosi si mai inteligenti fata de restul personajelor

– Au puteri supranaturale

– Cunosc tehnici diferite de lupta

– Au puterea de a pedepsi pe cei care fac lucruri rele

– Sunt respectati si admirati de cei din jur

– Depasesc situatii dificile

– Isi ascund identitatea reala in spatele unei masti

Cu alte cuvinte, sunt invingatori de fiecare data. Pentru un copil care descopera lumea si are putin control asupra a ceea ce se intampla in jurul lui, aceasta ipostaza de invingator este extrem de atragatoare.

Probleme contemporane cu super-eroii

– o mare parte din desenele animate prezinta eroi cu un comportament care, desi este pus in slujba binelui, este plin de violenta.

– desenele animate promoveaza prea putin valorile morale in numele carora lupta un super-erou (dreptatea, libertatea, compasiunea, generozitatea etc.).

-actiunile super-eroilor pot fi imitate de copii, care pot ajunge in situatii periculoase: pot incerca sa zboare, sa se lupte cu alti copii in acelasi fel ca super-eroul etc.

-viata obisnuita a super-eroilor este prea putin prezentata, copiii putand ramane cu impresia ca doar persoanele speciale, cu anumite puteri, pot schimba lumea.

Cum pot parintii sa ajute copiii sa inteleaga corect super-eroii?

1. Alege cu grija desenele animate la care copilul tau se uita pentru a reduce din doza de violenta la care este martor.

2. Discuta dupa fiecare desen, pentru a vedea care sunt ideile cu care copilul tau a ramas la finalul vizionarii.

3. Identifica eroii pe care ii admira copilul tau si cauta sa afli din ce cauza are astfel de sentimente fata de ei.

4. Cauta povesti sau desene animate ale caror eroi nu sunt neaparat fiinte cu calitati extraordinare, ci persoane obisnuite, care, puse in situatii dificile reusesc sa le depaseasca prin propriile forte. Il vei invata astfel pe copil ca fiecare dintre noi putem fi un erou in anumite situatii.

5. Pune accentul pe faptul ca sunt desene care automat implica fantezie, astfel ca multe lucruri/actiuni pe care le vede realizate nu pot fi facute/reproduce si in viata reala (de exemplu, a zbura sau a sari peste doua cladiri, a urca pe peretii unei case fara niciun alt ajutor- pentru a preveni potentialele accidente).

6. Invata-l pe copilul tau sa devina si el un super-erou in viata de zi cu zi prin acte de voluntariat si de ajutorare a celor mai nevoiasi.

7. Citeste mai mult despre o initiativa frumoasa a unui psiholog care, prin proiectul Heroic Imagination, redefineste eroismul ca un comportament accesibil si oamenilor obisnuiti, in viata de zi cu zi, care pot fi eroi prin curajul de a face alegeri corecte din punct de vedere moral, si nu neaparat prin acte care implica forta fizica.

Asadar, desi fascinatia copilului pentru super-eroi incepe de la puterile supranaturale ale acestora, il poti ajuta pe copil sa descopere in el insusi acele “puteri” care il vor ajuta, la un moment dat sa fie el insusi un erou: curajul, empatia, altruismul, gandirea critica si independenta.

Sursa: suntparinte.ro

ro_RO