David Anghel, noul geniu român al matematicii, s-a înscris în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”

David Anghel este geniul matematicii în România. Tânărul român a început să facă calcule complicate încă din clasa a II-a, prin intermediul cursurilor Arhimede și Euclid, anticipându-se un viitor strălucit în domeniul matematicii. De atunci a început să se pregătească pentru a câștiga diverse concursuri, cucerind rând pe rând competițiile naționale și internaționale cu priceperea și inteligența sa excepțională. În clasa a IV-a s-a calificat în prima tabără Viitorii Olimpici, iar în clasa a V-a s-a calificat la Olimpiada Națională de Matematică, unde a obținut prima medalie de argint. În clasele a V-a, a VI-a și a VII-a a ocupat locul I la Olimpiadele Naționale de Matematică. La concursul Stelele Matematicii a luat de două ori locul II, iar în clasa a VIII-a obținut locul I. La Mathematical Danube Competition a obținut medalia de argint în clasa a VII-a și medalia de aur în clasa a VIII-a. O performanță foarte importantă a fost clasarea pe locul al 5-lea (printre seniorii cei mai buni) la concursul IMAR 2019. În clasa a VII-a a obținut medalia de aur la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori.

Acum, David Anghel este elev în clasa a XII-a la Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) din București și marea lui pasiune este matematica. În 2023, parcursul său remarcabil a atins un nou nivel când a obținut punctajul maxim la Olimpiada Internațională de Matematică (OIM), devenind primul român care a reușit această performanță în acest mileniu. În prezent, David este în topul celor mai buni zece olimpici la nivel mondial, fiind nu doar singurul român din acest top al excelenței în matematică, dar și singurul european. El dorește să-și continue studiile în domeniul cercetării matematice în SUA, unde vrea să pună accent pe descoperirea teoremelor în geometrie. La Olimpiada Internațională de Matematică desfășurată în Japonia, el și colegii din echipa de olimpici români, au reușit performața să obțină cinci medalii de aur și una de argint. Această performanță excepțională a plasat România pe primul loc în Europa și pe poziția a patra în clasamentul global, urmând după China, Statele Unite ale Americii și Coreea de Sud.

Recent, David Anghel s-a înscris în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, unde își folosește talentul și pasiunea pentru matematică pentru a inspira și motiva generațiile viitoare. Astfel, tânărul geniu nu doar că ridică ștacheta pentru generațiile viitoare de matematicieni, dar și devine un ambasador al excelenței și al potențialului nelimitat al României în domeniul matematicii.

Proiectul „100 de tineri pentru dezvoltarea României” lansat de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României este dedicat tinerilor talentați și supradotați din România, cu vârsta cuprinsă între 3 și 35 de ani. Campania își propune să promoveze tinerii care s-au făcut remarcați prin performanțe deosebite în educație, cultură, sport și inovație, încurajând rezultatele deosebite ale acestora. Cei 100 de tineri care ne fac mândri că suntem români vor fi incluși în primul catalog al excelenței românești. Înscrierile în cadrul proiectului se fac pe fundațiadanvoiculescu.ro.