Cum oprim risipa alimentară

Risipa de alimente este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă omenirea în prezent. Potrivit studiilor, un român risipește, în medie, 350 g hrană pe zi. La un simplu calcul, asta înseamnă 127 kg alimente/persoană/an. Și aici ne referim doar la risipa casnică. Alte tone de alimente se pierd anual la nivelul producției și distribuției. Pentru a trage un semnal de alarmă, cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentației, Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României organizează o conferință pe tema risipei alimentare, pentru a identifica, alături de specialiști în industrie și cercetare alimentară, mediu și schimbări climatice, soluții inteligente de prevenție a risipei alimentare și reducere a deșeurilor organice.

Deși Statul Roman are, începând din 2018, o legislație privind risipa alimentară, totuși mai sunt multe de făcut în ceea ce privește aplicarea unor măsuri concrete și bune practici care să conducă la o implementare eficientă a legislației specifice și implicit la combaterea risipei alimentare.

Lipsa de conștientizare în rândul societății este un factor care contribuie la cantitatea de alimente risipită zilnic de către români. Este un puternic semnal de alarmă pentru societate, atât din punct de vedere economic, cât și al mediului. Aceasta este premisa de la care vor porni dezbaterile din cadrul conferinței organizate de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

Subiectele de discuție vor fi dedicate risipei alimentare și vor fi susținute cu exemple concrete despre hrana salvată, produsele colectate și redistribuite, avantajele și dezavantajele cadrului legal, măsurile pentru sprijinirea Băncilor pentru Alimente, dar și practicile de la nivel european și ce putem adapta la nivel național. Conferința va avea loc online, pe 15 octombrie 2021, începând cu ora 14:00. Participarea este gratuită.

ro_RO