Cum iti incurajezi copilul sa participe la orele de clasa

Participarea activa a copilului la orele de clasa nu trebuie incurajata doar verbal sau fortata prin amenintari si pedepse. Incapacitatea copilului de a prelua initiativa la ore poate proveni dintr-o timiditate accentuata, frica de a vorbi in public, interesul scazut pentru materii sau nesiguranta in propriile forte. Inainte de a-ti obliga copilul sa raspunda la lectii, afla care sunt cauzele si ajuta-l sa le depaseasca, pentru ca participarea lui la clasa sa vina in mod natural!

Stimuleaza-i increderea in sine!

Potrivit specialistului in educatie Claire Milam, din Texas, increderea in sine reprezinta o componenta esentiala in relatiile de familie si scolare ale copilului. Aceasta trebuie consolidata in viata celui mic de la varste fragede, in cadrul familiei si prietenilor, pentru ca la scoala, copilul sa capete incredere in el si sa prinda curajul de a raspunde in fata clasei ori la intrebarile profesorilor.

Daca nu ai reusit sa faci acest lucru pana acum, nu te impacienta, caci nu este tarziu. Increderea in sine poate fi stimulata atat prin modul in care tu, ca parinte, te raportezi la el, cat si prin jocurile si activitatile in care il implici zilnic:

  • nu face comparatii intre el si alti copii;
  • lasa-i libertatea de a incerca experiente noi;
  • permite-i sa ia decizii de unul singur (acolo unde este cazul);
  • complimenteaza-l ori de cate ori merita;
  • comunica deschis si joaca-te cu el;
  • implica-l doar in activitati adecvate pentru varsta lui (nu ii crea inutil frustrari, punandu-l sa faca lucruri de care nu este capabil);
  • incurajeaza-l sa-si faca prieteni si sa interactioneze cu ei.

Intreaba-l zilnic despre evenimentele petrecute la scoala!

Ajuta-l sa-si dea seama cat de important este sa participe la ore, intrebandu-l zilnic ce a facut la scoala, daca profesoara l-a intrebat ceva la ore, daca a stiut raspunsul la vreo intrebare adresata clasei etc.

In functie de raspunsurile lui, il vei putea ajuta sa capete mai multa incredere in el si sa depaseasca timiditatea, explicandu-i ca de fiecare data cand simte nevoia sa raspunda, sa o faca, intrucat nu exista raspunsuri doar gresite sau exclusiv corecte. Invata-l sa creada ca este mai bine sa incerci, decat sa eziti, pentru a reusi.

Vorbeste cu profesoara!

Refuzul copilului de a mai participa la ore poate aparea si pe fondul unor critici constante aduse incercarilor lui de a raspunde la intrebari sau de a gasi solutii la probleme. Comunicarea ta cu profesoara poate avea un efect pozitiv asupra modului in care copilul participa la ore, sustine Tina Lobel, un specialist in educatie din New York.

Roaga invatatoarea sa aiba mai multa rabdare cu micutul tau, sa-l stimuleze constant, bland si cu calm sa raspunda la ore, dar mai ales sa nu-l critice vehement daca nu ofera raspunsuri corecte.

Folositi-va de jocurile de rol!

Jocurile de rol reprezinta un exercitiu practic si eficient pentru a incuraja copilul sa raspunda la lectii. Daca va jucati frecvent de-a profesorul si elevul si testati tot soiul de scenarii care ar putea aparea atunci cand ridica mana si raspunde, va intelege mai bine ca nu i se intampla nimic rau daca greseste si cum il pot ajuta aceste interactiuni.

In plus, este si un antrenament util de pregatire a acestuia pentru participarea la ore, in care cel mic trece prin experiente pe care le-ar putea trai in propria sala de clasa.

sursa: copilul.ro

ro_RO