Cum îl ajuți să nu uite în vacanța ce a învățat la școală?

Vacanta de vara este o pauza destul de mare pentru copii, de la invatat si de la un program de invatare clar stabilit. E posibil ca din aceasta cauza, in lipsa unei exersari continue, zi de zi,  cunostintele si abilitatile copilului sa se reduca in timp. Asfel ca operatiile matematice vor fi facute cu o mai mare dificultate spre finalul vacantei daca nu sunt exersate, scrisul este mai greoi etc.

 Iti oferim cateva sugestii prin care sa-l ajuti pe cel mic sa reactiveze informatiile pe care le-a primit la scoala:
1. Realizati o activitate practica macar o data la doua zile,  in care sa se imbine utilul cu placutul. Variaza-le. Nu e nevoie sa lipeasca si sa decupeze tot timpul. Ar putea si sa picteze, sa colectioneze, sa cante sau sa realizeze un experiment.

 2. Dictare in fiecare zi, macar 10 minute. Daca ii plac anumite cantece, ai putea sa-i dictezi versurile acestora. Ii vor face mai multa placere sa le scrie decat daca ii vei da niste propozitii banale. Este bine sa incluzi in dictari ortograme, numerale compuse, adjective care se termina in „-iu”, verbele „a fi” si „a lua”, acestea fiind cateva dintre cuvintele la care copiii intampina dificultati in scriere.

3. Scrieti impreuna cate o poveste pe saptamana.Puteti crea impreuna povestea saptamanii, care incepe luni, cand unul dintre parinti paraseste prima data casa. Foloseste un caiet pe care sa-l asezi la vedere, langa usa. Inainte ca fiecare sa plece din casa, va citi cum a inceput povestea cel dinainte si o va continua in felul lui, scriind cel putin o jumatate de pagina. Poate inventa noi personaje pe care sa le introduca in scena ori pur si simplu sa decida destinele lor. La final, duminica seara, petreceti o ora impreuna pentru a citi povestea “scrisa din mers”, in timpul saptamanii. Este povestea familiei tale. Alte exercitii de scriere pe care copilul nu le va resimti ca “teme impuse” sunt redactarea biletelelor, listelor de cumparaturi sau de alte feluri, notarea unor adrese, scrierea unor felicitari etc.
4. Organizeaza plimbari in natura prin intermediul carora puteti colectiona tot felul de obiecte, frunze si flori. Invata-l sa tina un ierbar sau chiar si un insectar. Va fi o provocare pentru copilul tau, dar si o placere. Timpul petrecut in natura ii dezvolta copilului inteligenta naturalista si ii reaminteste informatiile invatate la orele de Cunoasterea Mediului sau Stiintele Naturii. Profita de ocazie pentru a-i transmite cateva informatii esentiale pentru educatia ecologica: vorbeste-i despre poluarea apei, a aerului si a solului, despre defrisare si despre gesturile marunte pe care le putem face pentru a evita sau diminua aceste fenomene.
5. Sugereaza-i copilului tau sa se uite singur la un film, pe care il alege, dupa care va fi nevoit sa il povesteasca intregii familii, iin asa fel incat cei care nu l-au vazut sa il poata intelege. Ar putea sa se uite la unul pe calculator si astfel poate folosi butonul stop de fiecare data cand vrea sa scrie un scurt rezumat ori cateva randuri pe o hartie pentru a nu uita unele momente importante atunci cand il va povesti. Incurajeaza-l pe copil sa iti povesteasca oral filmul, pentru a-i exersa abilitatea de exprimare orala. De asemenea, initiaza discutii sau dezbateri cu copilul tau in care sa ii ceri sa isi argumenteze parerile si sa isi exprime un acord sau dezacord referitoare la o anumita tema.

6. Practicati jocuri impreuna care sa implice si procesul de numarare. Nu uita de matematica nici in vacanta. Spre exemplu: sotronul, sariturile cu elasticul, cu coarda, de-a v-ati ascunselea (a numara din 10 in 10 pana la 100) etc. Alte situatii cotidiene in care poti sa ii reamintesti copilului cunostintele de matematica sunt cumparaturile, cand ii poti cere sa calculeze suma necesara (aproximativa) pentru toate produsele de pe lista, sa calculeze restul care trebuie primit, ritmul in care poate economisi o anumita suma de bani sau ii poti cere sa schimbe bancnote si monezi.

7. Vizitele la muzeu, gradina zoologica, biblioteci sau parcuri nu ar trebui sa lipseasca. Cultiva-i de mic simtul estetic si invata-l sa aprecieze si sa cunoasca arta. Inainte de vizita la muzeu, informati-va impreuna despre domeniul respectiv (istorie, arta, tehnica etc.) si incurajeaza-l pe copil sa isi puna intrebari referitor la aceste domenii, la care sa gaseasca raspunsul vizitand muzeul (De exemplu: “Oare cum aratau constumele medievale?”, “Ce inseamna impresionism?” etc.)
8. Gatiti impreuna si calculati cantitatile de ingrediente exact cum scrie in reteta pentru a nu gresi. Invata-l sa foloseasca in mod corect cantarul, dar si obiectele gradate, cuptorul cu toate indicatiile pentru gradele la care se prajeste, se coace sau fierbe. Este o modalitate prin care aduci din nou matematica in prim plan, dar ii oferi si ocazia sa invete abilitati importante legate de activitatea desfasurata in bucatarie, care ii vor fi de folos mai tarziu.
9. Cere-i sa fotografieze intr-o zi toate obiectele si toate lucrurile pe care el le considera reprezentative pentru un anumit domeniu. Spre exemplu, alege cuvantul “familie”. Va fotografia tot ceea ce ii inspira acest cuvant. La finalul zilei uitati-va peste ele si intreaba-l de ce a ales sa pozeze anumite obiecte. Poti extinde domeniul si dezvolta sau il poti face mai specific, in acest fel restrangandu-i aria de fotografiere. citește articolul în întregime
Sursa: www.suntparinte.ro
ro_RO