Este deja cunoscut faptul că stresul psihologic este cauza multor afecțiuni, dar și motivul pentru care începem să avem un comportament alimentar defectuos. Cercetătorii au aflat că stresul conduce la creșterea producției de neuropeptide (precum grelina sau somatostatina) și de neurotransmițători (norepinefrina, dopamina, serotonina). Aceste substanțe secretate în exces afectează pofta de mâncare și au ca rezultat o tendință crescută de a consuma alimente bogate în grăsimi.
Există însă și modalități de rezolvare a acestor probleme. Multiple studii au demonstrat cât de benefice sunt intervențiile de nutriție pentru managementul și tratarea depresiei. Specialistul Radu Baila, doctor certificat al programelor CHIP, dnalife®, specializat și certificat în Medicina Stilului de Viață, Medicina de Precizie dar și membru al Colegiului American de Medicina Stilului de Viață ne vorbește mai multe despre cum putem combate stresul prin modificarea stilului de viață în cadrul celei de-a doua conferințe din programul Longevity, inițiat de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.
Dr. Radu Baila subliniază faptul că alimentele vegetale pot ajuta la gestionarea stresului și la gestionarea altor afecțiuni psihologice. Spre exemplu o alimentație bogată în fibre promovează un profil microbian intestinal asociat cu o bună sănătate fizica și mentală.
Stresul și somnul
De asemenea există o relație reciprocă între stres și somn, se recomandă ca persoanele să doarmă între 7 și 9 ore pe noapte. Factorii care deteriorează calitatea somnului sunt activitatea fizică, consumul de cofeină și expunerea la culoarea luminoasă nocturnă, respectiv lumina albastră, înainte de culcare.
De ce trebuie să reducem consumul de cafea
Putem bea cafea , dar este recomandat să se oprească consumul nu mai tarziu decât după-masă. Stresul este asociat și cu consumul crescut alcool, droguri și tutun. Cercetătorii au observat, în contextul COVID-19, un fenomen denumit: Sistemul Imunitar Comportamental, care cuprinde procese psihologice (aversiune, impulsivitate) care cresc riscul de infecție.