Revista Felicia: Cornel Amariei, cel mai tânăr inventator român

Articol publicat în Revista Felicia în data de 11 noiembrie 2010, in cadrul campaniei “tineri talentati”, derulata deRevista Felicia si Fundatia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei

Primul său robot, inventat la numai 13 ani, a fost confecţionat din componentele unor jucării mai vechi şi urmărea obiectele luminoase. Roboţii avansaţi „au luat naştere“ după un an. La începutul clasei a IX-a, Cornel a realizat un robot de spionaj cu care a participat la trei concursuri internaţionale, obţinând de fiecare dată medalii de aur.
Şi nu s-a oprit aici! În 2009 a obţinut trei medalii de aur: la Olimpiada internaţională de IT&C de la Ankara, la Concursul internaţional de proiecte informatice INFOMATRIX şi la Olimpiada internaţională de proiecte informatice ICPO din Turkmenistan. De asemenea, a luat medalia de bronz la Concursul internaţional de robotică pentru seniori „RobotChallenge” la Viena. Iar lista premiilor obţinute nu se opreşte aici.
O invenţie în sprijinul familiei
Printre cele mai noi invenţii ale sale se află şi robotul conceput ca un ajutor la muncile casnice, în cadrul unui proiect finanţat de Fundaţia Dan Voiculescu. Robotul are capacitatea de a recunoaşte comenzile vocale, poate transporta diferite obiecte, păstrându-se, în acelaşi timp, în balans, pe cele două roţi. Motivaţia acestei invenţii este una personală: Cornel este singurul membru al familiei sale fără probleme de sănătate (mama şi tatăl având probleme locomotorii, iar sora suferind de un handicap cerebral). Prin invenţiile sale tânărul îşi doreşte să le fie alături şi să-i ajute pe cei dragi lui.
Un tânăr ca oricare altul

În pofida geniului său, Cornel Amariei este un tânăr ca oricare altul, pasionat nu doar de robotică şi programare IT, ci şi de chitară, înot, polo sau artă fotografică, reuşind de fiecare dată ca fiecare hobby al său să-l transforme într-o performanţă. Iubesc arta fotografică, chitara care mă ajută de cele mai multe ori să mă exprim mai bine şi web design-ul. Îmi plac fotografiile care sunt mai mult decât nişte imagini, care au un mesaj şi care sunt făcute să fie spectaculoase”, spune Cornel.
Întrebat de unde şi de când datează pasiunea lui, el spune: “Este greu să-mi dau seama când sau de unde a început totul… de la primul roboţel realizat de mine, de la computerul omniprezent în viaţa mea sau de la pasiunea pe care am avut-o mereu pentru jucăriile cu telecomandă.  Când a început totul? Probabil la vârsta de doi ani”.
Nu a făcut niciodată cursuri în domeniul roboticii, pentru că nu îi place să i se predea şi preferă să înveţe singur, dar şi pentru că nu se pot preda aceste noţiuni. Tot ceea ce ştie a învăţat singur de pe Internet.
“Sunt un perfecţionist”, spune Cornel despre el, dar recunoaşte că ştie că nu e bine, nu are modele în viaţă, iar visul lui e să „ştie totul”.

ro_RO