Petrache Poenaru – Conferintele despre marii inventatori romani

Data: 13 iulie 2011
Ora: 17.00
Locația: Biblioteca Metropolitana Bucuresti, sediul central, sala Mircea Eliade

Invitați: prof. univ. dr. ing. Ștefan Iancu – cel care a publicat, pentru prima dată în România, în facsimil, dosarul invenției lui Petrache Poenaru în cartea “Istoria protecției invențiilor în România” (Editura Academiei Romane, 1998) si realizatorul radio Răzvan Dolea. Discuțiile vor fi moderate, și de această dată, de jurnalistul de știință Cătălin Mosoia, editor la Ziarul Științelor.
Descriere eveniment: În cadrul celei de-a treia conferințe despre marii inventatori români, prof. univ. dr. ing. Ștefan Iancu va discuta cu tinerii despre personalitatea creatoare a omului de știință Petrache Poenaru, a cărui invenție a revoluționat domeniul instrumentelor de scris, contribuind astfel la crearea unui obiect utilizat astăzi de miliarde de oameni.
Tocul cu rezervor de cerneală “Poenaru”, precursorul stiloului modern, elimina zgârieturile de pe hârtie și scurgerile nedorite de cerneală și propunea soluții pentru îmbunătățirea părților componente, astfel încât să asigure un flux constant al cernelii și posibilitatea înlocuirii unor piese.
La numai 28 de ani, Petrache Poenaru brevetează primul toc rezervor din lume, mai întâi la Viena, apoi la Paris în 1827, cu titlul “Condeiul portăreț fără sfârșit, alimentându-se însuși cu cerneală” și devine astfel deținătorul primului brevet de invenție obținut de un român. Tot despre el, s-a spus și că a creat drapelul tricolor.
Organizator: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României în parteneriat cu Biblioteca Metropolitana Bucuresti
Evenimentul în imagini:

[oqeygallery id=67]

Fotografii Dan Marinescu/FDV

Vezi înregistrarea completă a conferinței.

Filmare realizată de Biblioteca Metropolitană Bucureşti


ro_RO