Concluziile conferinței “Soluții inovatoare pentru alimente alternative și pentru dezvoltarea acestui sector”

Concluziile conferinței “Soluții inovatoare pentru alimente alternative și pentru dezvoltarea acestui sector”

Știința duce industria agro-alimentară la un nou nivel. Biologia celulară ne va permite, în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat, să consumăm carne, ouă și alte proteine, produse în laborator. Specialiștii prezenți la conferința INOVALIMENT, organizată de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu, pe 14 iulie, au dezbătut avantajele și dezavantajele alimentelor provenite din agricultura celulară. În fața noilor tehnologii, consumatorii privesc, încă, cu scepticism, acest tip de alimente.

”Este cert că agricultura celulara își face loc timid, dar sigur, în alimentația viitorului. Produsele agriculturii celulare vor extinde opțiunile de proteine disponibile pentru consumatori, în viitor, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra mediului, cât si asupra asigurarii hranei pentru populația globului, peste 30-40 de ani. Cum se vor raporta consumatorii la aceste produse, cum vor fi etichetate și ce impact vor avea asupra sănătații noastre sunt răspunsuri pe care încercăm să le găsim în cadrul conferinței, alături de invitații nostri, specialiști în nutriție și tehnologia alimnetelor din România si din afara țării”, a declarat Lăcrămioara Frăsineanu, Manager de Proiect Senatul Științific al FDVDR.

Oamenii de știință au reușit până acum să creeze carne, ouă și chiar lapte cu ajutorul celulelor stem. Principalele beneficii ale alimentelor artificiale sunt legate de controlul nutrienților, dar și de nivelul scăzut de poluare a mediului.

Pe lângă alimentele tradiționale provenite de la animale sau din culturi de pământ, consumatorii din întreaga lume, vor avea acces, în viitor, la produse din agricultura celulară. Singapore este primul stat din lume, care a creat un cadru legal și a autorizat producția și comercializarea unui produs provenit din cultura celulară. Dintre statele europene este singura țară care a investit, în acest an, 60 de milioane de euro, pentru a finanța cercetarea, start-up-urile care aleg acest segment de dezvoltare. Tot aici s-a creat și prima asociație de agricultură celulară. Deși alimentele produse în laborator sunt controlate din punct de vedere nutrițional, rămâne întrebarea legată de efectul lor asupra sănătății, pe termen lung.

Cercetătorii iau în calcul și reticența consumatorului față de aceste produse noi și consideră că, prin educație, această barieră va putea fi depășită, în timp.

Conferințele din cadrul Programului INOVALIMENT, organizat de Fundația Dan Voiculescu, în parteneriat cu Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din Galați și Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj au ca scop educarea publicului larg în ceea ce privește transformarea sistemului alimentar.

 

 

ro_RO