Ce filme sunt potrivite pentru copii?

Se apropie vacanta de iarna. Si pentru ca in multe locuri nu a nins, iar cei mici nu se pot bucura de sanie, schiuri, patine sau omul de zapada, vizionarea unui film devine una dintre preocuparile potrivite pentru vacanta. Fie ca mergem cu prietenii si colegii la cinema, fie ca il vizionam acasa la televizor sau pe computer.

Varsta si filmele

Nu numai in vacanta, parintii si bunici trebuie sa stie sa trieze filmele pe care le vad copiii. Unele filme pot fi de groaza pentru cei mici. O simpla secventa care ii sperie poate deveni traumatizanta instalandu-le copiilor o stare de teama si frica. De aceea, este bine sa nu ignorati niciodata avertismentele pentru limita de varsta. Si acasa si la cinematograf. Chiar si atunci cand este vorba despre “audienta generala”, fiti precauti si informati-va despre tema filmului, modul in care este realizat, mesajul pe care il transmite, daca este 3D si necesita ochelari speciali etc.

Uitatul la filme este o treaba riscanta pentru copiii mai mici de 7 ani. De exemplu puteti auzi despre un desen animat care pare a fi distractia perfecta pentru copilul mic. Insa atunci cand va uitati, descoperiti ca este o secventa in film care il sperie foarte tare pe copil. Trebuie sa tineti minte ca un copil de 4-5 ani nu face o distinctie clara intre lucrurile imaginare si realitate. O vrajitoare de pe ecran este exact la fel de vie si de inspaimantatoare pentru un copil in viata lui de zi cu zi.

Singura regula sigura este sa nu duceti un copil mai mic de 7 ani la un film, cu exceptia situatiei in care dumneavoaastra sau altcineva care are experienta cu copiii mici ati vazut filmul respectiv si sunteti siguri ca nu contine nimic suparator. Chiar si in aceasta situatie, copiii mici ar tebui sa fie intotdeauna insotiti de un adult, care le-ar putea explica orice imagini care ii sperie si care i-ar putea linisti atunci cand este necesar.

E bine sa tineti cont si de zgomotul din sala de cinema. Pentru unii copii poate fi asurzitor, pe altii ii poate speria foarte tare facandu-i sa-si piarda pentru moment echilibrul.

Ce filme sunt potrivite pentru copii?

In mod evident nu exista reguli clare si raspunsuri definitive la aceasta intrebare. Raspunsul depinde de nivelul de dezvoltare si maturitate al copilului, de modul in care acesta reactioneaza la povestirile de groaza, de dorinta lui de a vedea filme si de valorile familiale.

Doriti sa evitati complet violenta sau numai anumite feluri de violenta, ca de exemplu violenta grafica? Cand considerati copilul suficient de matur pentru a fi expus la scene cu continut sexual si ce fel de activitati sunt acceptabile in aceste scena?

Pentru a fi siguri, probabil ca ar fi mai bine daca sunteti mai restrictivi decat mai permisivi in legatura cu filmele pe care le permiteti copiilor sa le vada. Este mult mai daunator pentru un copil sa fie expus la o scena suparatoare sau nepotrivita pentru care nu este inca pregatit decat sa i se interzica accesul la un film pentru care este  totusi suficient de matur pentru a-l vedea.

Alegeti pentru copii filme din care sa invete ceva. De pilda, filmele care par a fi mai degraba documentare decat artistice. Sau desenele animate cu tematica pozitiva, in care binele invinge raul. Un final fericit inseamna o copilarie fericita, fara griji. Ideea ca trebuie sa-i invatam pe copii de mici cu “realitatile” nu trebuie aplicata la toate varstele. Mai bine ii lasati pe cei mici sa viseze, sa creada in povesti, in Mos Craciun …