Ce facem cand copiii au tulburari de invatare

Tulburarile de invatare includ incapacitatea de a obtine, retine sau folosi pe larg anumite abilitati sau informatii, lucruri care provin din deficiente ale atentiei, memoriei sau rationamentului si afecteaza performantele scolare.

Exista trei tipuri majore de probleme: probleme de citit, probleme ale exprimarii scrise si probleme ale functiilor matematice. Astfel,  un copil care are o problema de invatare s-ar putea sa aiba probleme in a invata si intelege matematica, dar sa nu aiba probleme cand vine vorba de citit, scris si rezultate la alte materii. Dislexia este cea mai cunoscuta dintre problemele de invatare.

Ce este dislexia?

Dislexia este o tulburare de invatare specifica, ce implica dificultati in separarea cuvintelor simple din grupuri de cuvinte (silabelor) din fiecare cuvant. Este o problema speciala care afecteaza intre 3 si 5 % dintre copii. Este mai frecventa la baieti decat la fete. Dislexia apare atunci cand creierul are dificultati in a face legatura intre sunete si simboluri (litere). Problemele sunt prezente inca de la nastere si pot provoca erori in scris si o reducere a vitezei si acuratetii la cititul cu voce tare. Persoanele cu dislexie nu au probleme in a intelege limbajul vorbit.

Simptome si diagnostic in cazul Dislexiei

Copiii prescolari cu dislexie s-ar putea sa prezinte intarzieri in debutul vorbirii, sa aiba probleme de articulare a cuvintelor si dificultati in retinerea denumirii literelor, cifrelor si culorilor. Intarzieri sau ezitari in alegerea cuvintelor si denumirea literelor si pozelor sunt semne timpurii ale dislexiei. Probleme cu memoria pe termen scurt atunci cand vine vorba de sunete si de a pune sunetele in ordinea corecta sunt frecvente. Multi copii cu dislexie confunda literele si cuvintele cu unele similare. Inversarea literelor atunci cand scriu, de exemplu, oi cu io, si aro in loc de ora, sau incurcarea literelor, de exemplu w in loc de m sau b in loc de d, sunt frecvente. Cu toate acestea, chiar si multi copii care nu sufera de dislexie vor inversa literele cand sunt inca la gradinita sau in clasa 1.

Copiii care nu avanseaza in ceea ce priveste recunoasterea cuvintelor pana la mijlocul sau sfarsitul primului an de scoala ar trebui sa fie testati pentru dislexie.

Ce Tratament se foloseste in Deslexie

In “Agenda Medicala Merck -Medicul Casei” aparuta la Editura ALL se mentioneaza ca cel mai bun tratament pentru recunoasterea cuvintelor este reprezentat de instructiunile directe care incorporeaza abordari multisenzoriale. Acest tip de tratament este alcatuit din predarea foneticii cu utilizarea unei varietati mari de sugestii, de obicei separat, dar, unde este posibil, ca parte a unui program de citit.

Sursa: prokid.ro