Ce aleg românii: biohacking sau stil de viață controlat? Senatul Științific susține cercetarea în domeniul longevității

Longevitatea și calitatea vieții sunt subiecte de mare interes pentru cercetători și publicul larg deopotrivă. Vârsta biologică, un indicator al stării reale a organelor și metabolismului, devine un punct central al acestui studiu. Potrivit experților, menținerea unei vârste biologice sub cea cronologică este esențială pentru prevenirea îmbătrânirii premature și promovarea unei vieți sănătoase. Dar cum putem influența acest aspect? Există două abordări principale: biohacking și stilul de viață controlat. Senatul Științific susține programe dedicate studiului longevității, încurajând atât cercetarea în domeniul biohacking-ului, cât și promovarea unui stil de viață controlat. Aceste inițiative sunt esențiale pentru a descoperi metode eficiente de a prelungi durata vieții și a îmbunătăți calitatea acesteia.

Biohacking-ul implică modificări proactive și uneori extreme ale stilului de viață, adesea experimentate pe propria piele, pentru a îmbunătăți sănătatea și performanța. Iată câteva exemple de pionieri în acest domeniu:

• Dave Asprey: fondatorul programului „Bulletproof” a popularizat ideea de a adăuga grăsime în cafea pentru a stimula energia și concentrarea;
  • Tim Ferriss: autorul cărții „The Four Hour Body” a ajutat milioane de oameni să își optimizeze sănătatea și performanța prin tehnici de auto-cuantificare;
  • Ben Greenfield: un biohacker dedicat, care a extins cercetările din domeniul fitness-ului la dezvoltarea mintală și spirituală;
  • Nick Urban: combină wellness-ul funcțional cu medicina celulară și tradițiile antice pentru a oferi perspective inovatoare asupra sănătății prin bioarmonizare.
  • Bryan Johnson: antreprenor american, care și-a redus vârsta biologică de la 45 la 37 de ani, adoptând un stil de viață echilibrat și intervenții personalizate.

Biohackerii explorează limitele corpului uman prin diverse terapii și intervenții nevalidate încă de comunitatea științifică, cum ar fi:

• Terapiile cu sânge: transfuzii de sânge tânăr, bazate pe teoria că factorii de creștere din sângele tinerilor pot îmbunătăți sănătatea și longevitatea celor în vârstă. Această metodă este controversată și necesită cercetări suplimentare.
  • Suplimentele alimentare excesive: administrarea de suplimente în doze mari pentru a obține beneficii semnificative, deși riscurile supradozării nu sunt încă pe deplin înțelese.

Pe de altă parte, stilul de viață controlat se concentrează pe modificări sustenabile și echilibrate ale dietei, somnului și exercițiilor fizice. Acesta include:

• Alimentație sănătoasă: consumul echilibrat de nutrienți, antioxidanți și acizi grași esențiali pentru menținerea sănătății celulare și reducerea proceselor de îmbătrânire.
  • Somn de calitate: odihna adecvată este esențială pentru regenerarea celulară și funcționarea optimă a organismului.
  • Exerciții fizice regulate: activitatea fizică susține sănătatea cardiovasculară, menține masa musculară și previne rigiditatea articulară.

Indiferent dacă optăm pentru biohacking sau un stil de viață controlat, este important să fim bine informați și să luăm decizii responsabile. Longevitatea sănătoasă este un obiectiv comun, iar fiecare individ poate găsi calea potrivită pentru a-și menține vitalitatea și a trăi o viață plină de energie și bucurie.