Catinca Untaru

Catinca Untaru – cea mai tanara actrita romanca remarcata la Hollywood

În anul 2004, la vârsta de 7 ani, Catinca a avut șansa de a fi selectată dintre mii de copii pentru rolul principal «Alexandria», în filmul «The Fall» al regizorului de origine indiană, Tarsem Singh, cel care a așteptat timp de 14 ani să găsească copilul potrivit pentru acest rol. Castingurile pentru acest film au fost organizate în 5 țări (SUA, Marea Britanie, India, Africa de sud și România) iar filmările s-au desfășurat timp de 4 ani, în peste 23 de țări.

Imediat după lansarea oficială a filmului din 30 mai 2008, filmul și prestația micuței artiste s-au bucurat de aprecierea criticilor de filme și a publicului, dovada fiind numeroasele articole publicate.

În același timp, Catinca este primul copil actor roman care debutează pe marele ecran de peste Ocean, sfidând toate barierele și toate probabilitățile matematice ale unei statistici care ar fi desemnat-o învinsă din start. Putem afirma fără absolut nici o exagerare că ea este primul talent actoricesc din România în fața căruia Hollywood-ul se înclină. Presa și critica de specialitate americană au fost fascinate de talentul înnăscut al Catincăi, multi considerând interpretarea ei ca fiind una dintre cele mai sincere și mai adevărate momente surprinse vreodată pe marele ecran.
Printre cei care au apreciat talentul său, s-a numărat și celebrul critic de film Roger Ebert, care a invitat-o, în calitate de oaspete de onoare la cea de-a 11-a ediție a „Roger Ebert Film Festival”, în luna aprilie 2009, unde a obținut premiul „The Golden Thumb Eberfest”.

Micuța actiță, Catinca Untaru este elevă în clasa a VII-a la Şcoala nr. 45 „Titu Maiorescu” din București si membră a Clubului de Excelență Dan Voiculescu.

Pentru rolul jucat în filmul «The Fall», Catinca a fost nominalizată în :
2009, la a 35-a ediție a Annual Saturn Awards la categoria „Best Performance By A Younger Actor”
2008, la Detroit Film Critics Society Awards la categoria „Best newcomer”
2008, la a 34-a ediție a Festivalului International de film din Seattle, la categoria „Best actrice”

[oqeygallery id=133]