Robotul Lens – invenția tânărului Alexandru Pătrulescu – prezentat în cadrul Salonului Auto București

Câștigătorul concursului de robotică Ediția I

Vlad Alexandru Pătrulescu, câștigătorul concursului de robotică Ediția I “Looking for The New Shakey”, organizat de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, și-a prezentat invenția în deschiderea Salonului Auto București.

Este vorba despre Robotul Lens – un proiect realizat individual, care este echipat cu sisteme de măsurare modulare. Acesta poate să se deplaseze pe terenuri accidentate și poate fi folosit în medii toxice sau în misiuni de recunoaștere. Poate fi folosit ca salvator în urma unor catastrofe, în măsurători geodezice, exploatarea minelor sau verificarea liniilor de înaltă tensiune.

Robotul Lens este practic o platformă cu picioare care se aseamănă cu un păianjen cu 8 brațe care îi permit să traverseze orice teren indiferent cât de accidentat sau periculos este.

Camera permite pilotarea din perspectiva Persoanei I.  Senzorul de lumină are o sensibilitate foarte mare și poate reda imaginile pe timp de noapte fără să lumineze sau să aibă nevoie de o sursă de lumină. Acest lucru îi permite să acționeze în mod Stealth.

Câștigătorul concursului de robotică Ediția I ne prezintă noul proiect, numit EXO FRAME

Cu banii câștigați la concursul Looking for The New Shakey, Vlad a început dezvoltarea unui nou proiect de robotică numit EXO Frame. Acesta presupune realizarea unui exoschelet robotic care ne duce cu gândul la filmele Iron Man sau Edge of Tomorrow.

EXO Frame este creat din elemente modulare care permit ajustarea perfectă pe persoana care îl utilizează. Cu ajutorul scanerelor și măsurătorilor efectuate, algoritmul va înțelege detaliile geometrice și forma corpului. Astfel ajustările făcute structurii ajută ca mișcările exoscheletului să aibă aceleași puncte de aplicare ca scheletul uman. Utilizând acest exoschelet omul va putea să își depășească limitele fiind capabil să utilizeze forța unui robot direct. Un mod mai practic și mai facil de a duce la îndeplinire diferite munci sau activități decât a folosi un robot efectiv care nu poate să ia decizii singur.”, explică tânărul inventator Vlad Alexandru Pătrulescu.

EXO Frame este un mod de a integra tehnologia în corpul uman oferind beneficii semnificative. Ridicarea și transportul obiectelor grele, munca îndelungată în condiții industriale sau militare. Îmbunătățește eficiența și siguranța activităților care implică risc și efort fizic ridicat.

Cine este Vlad Alexandru Pătrulescu

 

Vlad este student în primul an și a venit la București pentru a participa la prima ediție a concursului național de robotică “Looking for the New Shakey”. Concurs organizat de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

Tânărul nu s-a lăsat intimidat, deși a avut concurență echipe de robotică românești care au prezentat în concurs roboți ce câștigaseră premii internaționale. El a prezentat juriului robotul său în formă de paianjen și a reușit să îi devanseze la punctaj pe toți ceilalți concurenți câștigând marele premiu.

Vlad a mărturisit că îi place să lucreze singur la proiectele sale. De multe ori nu îi spune nici măcar mamei sale, de profesie medic stomatolog, pentru că știe că ”dacă dezvălui altora planurile tale există o mare șansă să nu le mai duci la bun sfârșit”. Nu vede această activitate ca pe o muncă și încearcă să valorifice orice timp liber pentru proiectele sale de robotică. A fost admis la Facultatea de inginerie industrială și robotică (FIIR) în România și are multe schițe de invenții care abia așteaptă să fie realizate.

ro_RO