Primul concurs de robotică, numit „Looking for the The New Shakey”, și-a desemnat câștigătorii. Acesta a fost organizat de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României. Câștigătorii au fost premiați în cadrul unui eveniment organizat la Teatrul Metropolis din București.
Marele premiu al concursului național de robotică „Looking for the New Shakey”
Marele premiu a fost câștigat de tânărul inovator Vlad Alexandru Pătrulescu care a prezentat un robot telecomandat în forma unui păianjen — Robotul Lens V 2. Senatul Științific al FDVDR va finanța următorul proiect de robotică pe care câștigătorul concursului îl va dezvolta.
Robotul Lens V 2 are capacitatea de a se deplasa ușor pe suprafețe accidentate și de a accesa locații care pot fi nesigure pentru persoane aflate în situații de risc. Robotul Lens V2 ar putea fi folosit în misiuni de recunoaștere și identificare în medii toxice în care oamenii nu ar avea acces.
„Robotul este doar unul dintre proiectele mele la care am lucrat doi ani. Este de fapt o platformă multifuncțională care ar putea avea aplicații diferite. Sunt pasionat de acest domeniu din clasa a-III-a și sunt bucuros că robotul meu a fost așa de apreciat la acest concurs”, a declarat Vlad Pătrulescu în cadrul festivității de premiere a celui mai inteligent Robot din România.
Premiul pentru sustenabilitate
Premiul pentru sustenabilitate a fost câștigat de Clubul Liceal de Robotică Seramitae al colegiului Național „Costache Negri”, Galați, cu un robot ce poate colecta deșeuri de pe suprafețe diverse și care ar putea înlocui munca personalului de curățenie de pe trotuare și din parcuri. Echipa a prezentat un model în miniatură, dar inovatorii promit dezvoltarea acestuia pe viitor.
Premiul de popularitate
Premiul pentru popularitate a fost câștigat de echipa Magic Sciences de la Colegiul Național „George Coșbuc” Cluj cu o platformă de monitorizare și avertizare în situații de poluare și amenințări meteorologice. Ambițiosul proiect constă într-un terminal care ar putea procesa informații din mai multe sisteme.
„Looking fot the new Shakey” a avut ca scop încurajarea inovației în acest domeniu de viitor. Au participat echipe de la cluburi de robotică importante din toată țara și una dintre cele mai apreciate echipe de robotică din România și din străinătate, care a obținut numeroase premii la Campionatele Internaționale de Robotică, universități de prestigiu din țară, precum și liceeni și studenți români care au rezultate excepționale în acest domeniu.
Astfel, printre finaliștii concursului s-a aflat și Echipa AutoVortex CSU ASE România. Echipa a câștigat chiar în acest an premii în cadrul Campionatului Mondial de Robotică din SUA – AutoVortex reușind performanța de a primi premiul „Finalist Alliance Award” în finala diviziei Edison și „Control Award” pentru programarea avansată în Java a robotului de competiție.
- În februarie 2023, AutoVortex a obținut locul 1 la Campionatul Internațional de Robotică din Coreea de Sud.
- În iulie 2022, echipa a câştigat locul 1 la Campionatul Internaţional de Robotică din Utah, SUA,
- În 2021, în Chicago, SUA, au obținut locul 1 la un Campionat Internațional de Robotică.
Aplicabilitatea și performanțele robotului, creativitatea și gradul de inovație ale robotului, construcţia mecanică precum și performanțele softului cu care este dotat au fost criteriile de selecție. Proiectele de robotică înscrise în concurs au fost analizate de specialiști de top din domeniu:
Ana Maria Stancu, membru Board-ul EURobotics, fondator RoboHub – centru de învățare în domeniul roboticii și Programării, CEO al Bucharest Robots – primul start-up din România dedicat roboților umanoizi și roboților de servicii;
Dănuţ Eremenco, Creative Business Development Professional, Marketing & Communication Enthusiast;
Răzvan Drumeși, președinte Liga Studenţilor din Facultatea de Automatică şi Calculatoare;
Vlad Băiceanu reprezentant al Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică București;
Codruta Vitan, inspector școlar pentru management instituțional din partea ISMB;
Laurențiu Matache, TV Host Antena 3 CNN;
Bogdan Neacșu, Media Partener din cadrul Sociallite group
Marius Florin Ghibernic, specialist Google România.
Ca invitați speciali i-am avut alături de noi pe:
Associate Professor PhD Nicoleta IACOB CEO & Founder at ITLevel;
Daniela Lică, Director Centru Județean de Excelență Prahova.
Looking For The New Shakey – echipele de robotică ajunse în finala competiției:
- Echipa de robotică Cyber Tech – Facultatea de Inginerie din Sibiu, care a prezentat un robot autonom pentru colectarea mingiilor de tenis, un robot cu utilitate practică pentru orice teren de tenis și antrenamentele sportivilor;
- Echipa de robotică TM 2, care a prezentat o mașinărie multifuncțională ce poate căra 2300 de kilograme pe uscat și prin apă;
- Echipa de robotică Short Circuit – Asociația Informatică pentru Viitor, care a prezentat robotul Cuza – cu o funcție de optimizare a comunicării.
- Echipa Daniel Tincescu și Cosmin Rucăreanu, a supus atenției stație de producție energetică ce combină două resurse regenerabile;
- Echipa Abso Tech – Liceul Teoretic Petru Maior, a prezentat un robot care va putea înlocui o serie întreagă de activități umane în domeniul construcțiilor și nu numai;
- Echipa AutoVortex – Echipa Natională de Robotică a României – Politehnica București, aceștia au prezentat un robot deja câstigător la alte competiții internaționale Shaky Shaky.