Astăzi sărbătorim Ziua Națională a Matematicii, Informaticii și Științelor Naturii

Grigore Moisil

10 ianuarie – Ziua Națională a Matematicii, Informaticii şi Știinţelor Naturii, ziua de naștere a academicianului Grigore C. Moisil, matematician român, considerat părintele informaticii românești în urma inventării circuitelor electronice tristabile și datorită contribuțiilor sale în pregătirea profesională a primilor informaticieni din România.
În onoarea matematicianului Grigore Moisil, născut pe 10 ianuarie 1906, Senatul României a aprobat, în 28.12,2020, instituirea zilei de 10 ianuarie ca Ziua Națională a Matematicii, Informaticii şi Știinţelor Naturii.
Personalitate plurivalentă, profesorul acad. Grigore C. Moisil a avut o activitate științifică însemnată în informatică, logică polivalentă, logică booleană, mecanică teoretică, algebră, analiză matematică și geometrie. Având formație academică atât de matematician, cât și de inginer, profesorul Moisil a reușit să îmbine pe tot parcursul vieții sale aspectele teoretice cu efectele lor practice la nivelul societății.
A fost cel care a inițiat și dezvoltat studiul informaticii în România atât în zona școlară și universitară – după înființarea secției de „Mașini de Calcul” (anul 1959), a înființat Licee de informatică, iar în universități secția de „Informatică”, cât și în cea a cercetării științifice organizate, înființând în anul 1962 Centrul de Calcul al Universității din București (CCUB), iar în anul 1970  Institutul Central de Informatică (ICI). De asemenea, a fost unul dintre inițiatorii proiectului pentru realizarea primului calculator electronic românesc, finalizat în anul 1957, proiect care a propulsat România în rândul primelor opt țări care au proiectat și construit un sistem electronic de calcul. Moisil a fost și un mare popularizator al științei și tehnologiei în țara noastră.
Conferințele sale și, mai ales, emisiunile de la Radio și TV România au inspirat generații de elevi și  de studenți determinându-i să urmeze discipline științifice și tehnologice, lucru care a dus la o dezvoltare fără precedent a acestor domenii în România.
A murit în 1973, în Canada.
Citate Grigore Moisil:
”Matematica nu se face la ore fixe. Matematica se face când îţi vine o idee”.
”O idee începe prin a fi un paradox, continuă prin a fi o banalitate şi sfârşeşte prin a fi o prejudecată”.
”Omul nu progresează decât atunci când ştie că nu poate să facă ce vrea”.
”Să distrugem, în focul sacru al originalităţii, toate resturile improductive ale trecutului”.
”Matematica va fi limba latină a viitorului, obligatorie pentru toţi oamenii de ştiinţă. Tocmai pentru că matematica permite accelerarea maximă a circulaţiei ideilor ştiinţifice”.
”Se ştie că un profesor bun e cel care te face ca lucrurile mai grele să ţi se pară uşoare”.