Astăzi sărbătorim Ziua Naţională a Lecturii

Ziua Naţională a Lecturii

Astăzi sărbătorim Ziua Naţională a Lecturii! Mulți români încă preferă cărţile clasice, tipărite sau pe cele din biblioteci, în timp ce noua generaţie ”răsfoiește” bibilotecile online sau audiobookurile.

Începând din 2022, România are o Zi Națională a Lecturii! Într-o țară în care sub 10% dintre cetățeni cumpără o carte pe an, rolul școlii devine esențial în a cultiva o activitate aparent desuetă, lectura, ca preocupare menită să ne salveze dintr-un univers superficial, un univers în care dăm click fără a decide. Lectura construiește legături profunde și statornice în mințile tuturor, fie copii sau adulți.

Pe 10 februarie 2022, ministrul educației de la acea veme a decis ca, ziua de 15 februarie să fie marcată, în fiecare an, în toate școlile, ca Ziua Națională a Lecturii, iar programul să se modifice astfel încât, indiferent de disciplina prevăzută în orar, la ora 11:00 și la ora 14:00, învățătorul sau profesorul să organizeze, la clasa unde este prezent, activități de lectură la care să participe toți preșcolarii și elevii.

În prealabil, personalul didactic va recomanda tuturor să aducă o carte preferată sau să împrumute de la biblioteca școlară o carte și, timp de 15 minute, să citească fie individual, fie în grupuri mici de lucru. Obiectivul activității este acela de a promova lectura ca obicei cotidian, fără a presupune discutarea fragmentelor citite sau realizarea unei analize pe text.

Această dată nu este aleasă întâmplător. Pe 15 februarie s-au născut două personalități culturale ale României care au jucat un rol important în dezvoltarea educației românești, precum și în promovarea lecturii: politicianul și criticul literar Titu Maiorescu, fondatorul societății literare “Junimea” și Spiru Haret, renumit matematician și ministru al Educației care a pus bazele sistemului educațional modern al țării noastre.

ro_RO