Ajută-ţi copilul la teme. Atitudinea copiilor faţă de şcoală

Efectuarea temelor pentru acasa are un rol important in procesul de invatare. Facandu-si temele, copii isi aprofundeaza cunostintele si invata sa-si gestioneze timpul.

In timpul scolii primare, copiii incep sa primeasca teme pentru prima data, pentru a consolida si a extinde procesul de invatare din clasa si pentru a-i ajuta sa isi dezvolte abilitatile importante de studiu.

De ce e important pentru copii sa isi faca temele:

– Citeasca si sa respecte singuri indicatiile;
– Gestioneze timpul (pentru proiectele de scoala pe termen lung, cum ar fi fisele de lectura);
– Scrie tema in mod ingrijit si sa-si dea tot interesul.

De asemenea, ii ajuta sa dezvolte un simt al responsabilitatii, sa fie mandri de o treaba bine facuta si sa aiba o metoda de lucru de care vor beneficia si in afara clasei.

Parintii
ii pot ajuta foarte mult pe copii la teme, in primul rand prin faptul ca fac din acestea o prioritate si apoi pentru ca ii ajuta sa isi formeze deprinderile de studiu.

Unde e mai bine pentru copii sa isi faca temele? Biroul de lucru al micului scolar

Masa din bucatarie sau cea din sufragerie este un spatiu de lucru obisnuit pentru copii, se simt mai bine daca sunt langa tine, iar tu ii poti incuraja si ajuta. Copiii mai mari prefera sa se retraga in camera lor, dar verifica-i periodic si corecteaza-le tema dupa ce au terminat.

Indiferent de locul in care copilul isi face tema, este important sa le asiguri un spatiu de lucru bine luminat si confortabil.
Biroul pentru micul scolar trebuie sa fie dotat cu rechizite (stilouri, creioane, hartie, capsator, calculator, rigla, etc.) si carti (dictionar, enciclopedie).
Ai grija ca spatiul de lucru sa fie mereu ordonat, fara lucruri care i-ar putea distrage copilului tau atentia de la studiu cum ar fi televizorul, jocurile video, telefoanele sau alti membri ai familiei.

In cazul in care copiii au nevoie de calculator pentru scoala, incearca sa il instalezi intr-un spatiu comun, nu in dormitor, pentru a nu-i tenta sa se joace, sa vorbeasca cu prietenii, sa stea pe e-mail sau sa navigheze pe internet doar ca sa se distreze, in timpul orelor de studiu cand ar trebui sa isi faca tema.

De asemenea, ar fi bine sa folosesti controlul parental, disponibil la furnizorul tau de servicii de internet (ISP) si softul care blocheaza si filtreaza materialele nepotrivite pentru copilul tau. Afla ce site-uri sunt recomandate de profesori si insemneaza-le pentru a le accesa mai usor.

Cum sa il ajuti pe cel mic la teme in calitate de parinte?

Cand vine vorba de teme, fii prezent pentru a-l ajuta si indruma, pentru a-i raspunde la intrebari, a-l ajuta sa inteleaga cerintele temei si pentru a verifica tema finala. Dar trebuie sa rezisti tentatiei de a-i da raspunsurile corecte sau de a-i face temele.

Concentreaza-te sa-i ajuti pe copii sa isi dezvolte aptitudinile de rezolvare a problemelor, de care au nevoie pentru a face aceasta tema si oricare alta si incurajeaza-i pe masura ce rezolva tema. Astfel va creste increderea in propriile forte si va incepe sa le placa sa invete.

Iti prezentam cateva sfaturi care iti vor ajuta copilul in efectuarea temelor.

Obiceiul de a-si face temele dupa ce vin de la scoala

Transmite mesajul ca scoala este o prioritate, cu reguli de baza, cum ar fi stabilirea locului si orei la care va fi facuta tema in fiecare zi. Si fa-i sa inteleaga ca nu vor avea acces la televizor, telefon, jocuri video pana cand tema nu este terminata si verificata.

Strategii pentru a termina mai repede temele pentru scoala

Invata-i pe copii sa treaca in revista cantitatea de teme si cam ce presupune rezolvarea acestora, astfel incat sa isi poata forma o strategie potrivita pentru volumul de lucru si temperamentul lor.

Unii copii vor vrea sa rezolve intai temele mai grele, atunci cand nivelul de energie mentala este la maxim, in timp ce altii prefera sa termine intai cu temele mai usoare.

Daca ii vei ajuta sa abordeze de mici temele prin formarea unei strategii, iti vei invata copiii sa faca acest lucru singuri atunci cand vor creste. Lasa-i sa faca o pauza, daca este nevoie, apoi trimite-i inapoi la teme, cu forte proaspete.

Transforma-ti copilul intr-un elev organizat

Nimeni nu se naste cu aptitudini organizatorice, acestea se invata si se pun in aplicare in timp. Cei mai multi copii cunosc mai multi profesori si invata in mai multe clase din ciclul gimnazial, atunci cand organizarea devine cheia succesului.

Invata-ti copilul cum sa foloseasca un calendar sau o agenda personala pentru a-l ajuta sa se organizeze.

Aplica ce invata la scoala in “lumea reala.” Explica-le ca ceea ce invata acum se aplica in afara clasei, cum ar fi importanta respectarii termenelor, asa cum si adultii trebuie sa faca la servici sau cum subiectele de istorie sunt legate de ceea ce se intampla astazi.

Sursa: utilecopii.ro
ro_RO