Joi, 12 martie 2009, in Aula Magna a Academiei de Stiinte Agricole si Silvice “Gheorghe Ionescu Sisesti”, din str. Marasti, nr.61, Bucuresti s-a desfasurat cea de-a treia editie a conferintei “Solutii anticriza pentru România în contextul mondial”, cu tema “Impactul crizei economice si financiare în agricultura”. Evenimentul a fost organizat de Fundatia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei si Academia de Stiinte Agricole si Silvice “Gheorghe Ionescu Sisesti”.
La evenimentul cu tema “Impactul crizei economice si financiare in agricultura”, in incercarea de a gasi solutii reale problematicii lansate spre dezbatere, au fost invitati Petre Daea presedintele Comisiei de Agricultura a Senatului Romaniei, Valeriu Tabara presedintele Comisiei de Agricultura al Camerei Deputatilor, Mihai Nicolescu, consilier în Ministerul Agriculturii,Padurilor si Dezvoltarii Rurale si Miron Moldovan secretar general al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.
Acestora li s-au alaturat reprezentanti din toata tara ai principalelor structuri implicate in problemele cu care se confrunta agricultura printre care: Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica, Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Industrializarea si Marketingul Produselor Horticole, Compania de Cercetari Aplicative si Investitii SA, Federatia Agrostar, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură si Vinificatie, Valea Călugărească, Federatia Agricultorilor, Confederatia Patronala a Industriilor, Seviciilor si Comertului din Romania, membri ai Academia de Stiinte Agricole si Silvice “Gheorghe Ionescu Sisesti” si ingineri, doctori zootehnisti, agricultori.
Discutiile au avut ca punct de plecare problematica factorilor care determina actuala stare a agriculturii romanesti, dar si problemele cu care aceasta se confrunta, printre care se afla si nivelul crescut al importurilor si nivelul scazut al exporturilor pe care tara noastra le realizeaza.
Un alt punct pe agenda discutiilor purtate in cadrul dezbaterii a fost Programul National de Dezvoltare Rurala si de posibilele modificari pe care acesta ar putea sa le suporte.
Una dintre concluziile unanim acceptate a vizat absorbtia fondurilor europene, care trebuie sa se realizeze cat mai rapid pe parcursul acestui an.
Multitudinea problemelor, dar si a unor posibile solutii, a determinat largirea cadrului acestei dezbateri si in spatiul virtual. Astfel, a fost initiata o sesiune de dezbatere publica pe site-ul fundatiei cu privire la problematica ridicata de participanti. Asadar, toate propunerile venite vor fi postate pe site-ul fundatiei,www.fudv.ro, pentru ca cei interesati sa le poata consulta.
De asemenea, contributia fundatiei se va putea materializa si sub forma asistentei gratuite, pentru cei care doresc sa obtina finantare din fondurile europene. Astfel, pentru proiectele dezvoltate in parteneriat cu autoritatile publice locale, Fundatia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei va intreprinde o campanie gratuita de informare si suport pentru scrierea proiectelor.
Moderatorul celei de-a treia editii a conferintei “Solutii anticriza pentru Romania in context mondial” a fost Gabriela Vranceanu Firea, director general al “Saptamânii Financiare”, al revistei “Felicia” si al cotidianului “Financiarul”.
La initiativa Fundatiei Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, s-au desfasurat anterior alte doua editii ale Conferintei “Solutii anticriza pentru România în context mondial”, organizate în parteneriat cu Rectoratul Academiei de Stiinte Economice din Bucuresti si Academia Româna.