Dezbate România I runda a doua

Joi, 18 noiembrie 2010, în Sala Senatului, a Facultății de Drept a Universității București a avut loc cea de-a doua rundă de dezbateri din cadrul concursului “Dezbate România”, organizat de Fundaţia Dan Voiculescu și Societatea Civilă pentru Educaţie şi Informatizare. Tema propusă spre dezbatere, echipelor alcătuite din  studenţi ai Facultății de Administrarea Afacerilor de la Academia de Studii Economice, respectiv ai Facultății de Istorie şi Filosofie de la Universitatea Babeş-Bolyai, a fost: „În România anului 2010, există personalităţi care pot constitui modele de urmat pentru tânăra generaţie?”

„DEZBATE  ROMÂNIA” a fost, pentru a doua oară, cadrul în care tinerii și-au confruntat ideile și argumentele. Întrebarea la care cele două echipe au căutat un răspuns, argumentat de pe poziții pro respectiv contra a fost: „În România anului 2010, există personalităţi care pot constitui modele de urmat pentru tânăra generaţie?”

Discursurile și argumentele tinerilor au fost și de această dată evaluate, conform rigorilor unui concurs de acest tip, de un juriu din care au facut parte: domnul Lucian Mândruță, domnul Florin Chilian, domnul Mihai Morar, domnul Daniel O. Bejan și doamna Trisi Nicoleta Cristea. Criteriile folosite în evaluarea prestațiilor au fost: spontaneitatea, creativitatea, calitatea prezentării și a argumentelor, modul de susţinere, construcția raționamentului și umorul fiecărui participant. Plecând de la aceste criterii, a fost desemnată câștigătoare echipa formată din studenții Facultății de Istorie și Filosofie a Universități Babeș-Bolyai, din Cluj-Napoca.

Dacă în susținerea ipotezei pro, echipa Facultății de Administrarea Afacerilor a Academiei de Studii Economice s-a aflat într-o postură aparent mai confortabilă, având de susținut o teză la care aderă, echipa clujeană, conform mărturisirilor din final, s-a aflat în situația mai puțin comodă de a susține o idee contrară propriilor convingeri. Concertul argumentelor celor două echipe a fost marcat de dinamism și vehemență. În ambele tabere au existat prestații individuale remarcabile, care au impresionat juriul. Scorul final a fost extrem de strâns, dar spontaneitatea și o anume suplețe a argumentelor i-au adus în postura de câștigători pe tinerii clujeni.

Seria dezbaterilor continuă, cu încă două întâlniri. Echipele cu cele mai bune argumente vor participa la dezbaterea finală, care va avea loc pe 9 decembrie, la Palatul Parlamentului. Câştigătorii vor primi un premiu în valoare de 1.000 de euro şi vor fi invitați la o dezbatere televizată în cadrul emisiunii “Nimic important”, realizată de Lucian Mândruţă la Antena 2.

“DEZBATE ROMÂNIA ” este un proiect iniţiat și susținut de Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României şi Societatea Civilă pentru Educaţie şi Informatizare, în parteneriat cu: Senatul Studențesc al Academiei de Studii Economice din București, Asociația Studenților din Universitatea București , Asociația Studenților în Științe Politice – Universitatea București și Asociaţiei Studenţilor la Jurnalism  şi Comunicare.

Reportaj difuzat în Observatorul de la ora 06.00 al Antenei 1, pe data de 19 noiembrie 2010

Fotografii de la evenimentFotograf: Alexandru Ionescu