Revista Felicia: Matei Bucur Mihăescu

Articol publicat în Revista Felicia, în data de 24 februarie 2011, în cadrul campaniei “tineri talentati”, derulată de Revista Felicia și Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

Matei Bucur Mihăescu sau „Micul Bach al României”

Matei este recunoscut ca un fenomen – un talent muzical complex, pianist şi compozitor, un tânăr de excepţie, membru al Clubului de Excelenţă din cadrul Fundaţiei Dan Voiculescu

Matei Bucur Mihăescu are 16 ani şi, ca o uimitoare coincidenţă, ziua sa de naştere este foarte apropiată de cea a naşterii marelui compozitor austriac Wolfgang Amadeus Mozart. Şi chiar dacă traseul său muzical îl apropie de cel al compozitorului austriac, Matei rămâne pasionat de opera lui Bach, pe care reuşeşte să o interpreteze într-un mod aparte, cu o originalitate pentru care a fost felicitat în nenumărate rânduri.

Compozitor de la 7 ani

Semnează creaţii pentru pian, orchestră şi cor care au fost interpretate pe scene de primă mărime de către artişti de prestigiu, orchestre, coruri, solişti, sub bagheta unor mari maeştri dirijori.
Printre cei care i-au interpretat lucrările se numără chiar Corul Naţional de Cameră Madrigal, sub bagheta regretatului Marin Constantin. În octombrie 2010, acesta a susţinut, împreună cu orchestra Cammerata – fondată de Matei în 2008 şi formată din tineri deosebit de talentaţi -, un concert în cadrul căruia au fost interpretate numai piese compuse de Matei.
În 2010 Matei a înfiinţat şi un cvartet intitulat Mateo, deosebit de apreciat de la prima apariţie, atât pentru formula instrumentală (clavecin/pian, flaut, oboi, fagot), cât şi prin repertoriul original abordat.
În numai 9 ani Matei a compus nu mai puţin de 80 de piese, cu care a impresionat iluştri muzicieni din Austria, Germania, Rusia, Japonia, Israel, reprezentanţi ai Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, ai Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi, nu în ultimul rând, publicul care umple de fiecare dată până la refuz sălile în care Matei cântă.
La doar 16 ani, are deja publicate trei caiete de partituri cuprinzând lucrări pentru pian solo compuse de el şi trei CD-uri în interpretare proprie, atât din creaţia universală, cât şi compoziţii personale.
Tânărul este recunoscut pentru creaţiile sale, dar şi pentru modul în care interpretează. Iar pentru că ştie că talentul cu care a fost înzestrat nu este suficient, studiază mult singur, iar în timpul liber frecventează cursuri ale Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, sub îndrumarea maeştrilor Dan Dediu, Nicolae Coman sau Cristian Brâncuşi.
Pentru activitatea sa excepţională, tânărul pianist şi compozitor a primit numeroase distincţii şi premii. Începând din 2010, liceul la care el învaţă va decerna anual un premiu pentru interpretare pianistică cu numele ,,Matei Bucur Mihăescu”.
În perioada februarie-mai 2011, Matei va susţine împreună cu orchestra şi cvartetul fondate de el o serie de concerte pe care Fundaţia Dan Voiculescu le va organiza în parteneriat cu Muzeul Naţional „George Enescu”.

ro_RO