Timișoara devine epicentrul inovației sustenabile în România prin intermediul proiectului EcoStep Energy Plate, autorii căruia sunt tinerii Lucas Petric și Daria Danci.Cei doi elevi talentați au creat o tehnologie de conversie a energiei cinetice generate de pașii pietonilor în energie electrică, un proiect care nu doar valorifică resursele regenerabile, ci și contribuie la dezvoltarea soluțiilor verzi în țara noastră. Elevii timișoreni s-au înscris în campania națională „100 de tineri pentru dezvoltarea României,” desfășurată de Fundația Dan Voiculescu pentru dezvoltarea României. EcoStep Energy Plates este o dovadă a creativității și ambiției tinerilor români, aducând România în cursa internațională pentru inovație și dezvoltare durabilă. Astfel, prin pașii fiecăruia dintre noi, țara noastră se poate îndrepta spre un viitor mai verde și mai eficient energetic.
Tehnologia EcoStep folosește plăci echipate cu generatoare piezoelectrice care transformă presiunea generată de pașii pietonilor în energie electrică. Inovația nu se oprește aici: folosind materiale durabile și integrate cu inteligență artificială (AI), sistemul optimizează eficiența energetică, monitorizând în timp real starea plăcilor și trimite alerte în cazul unor probleme tehnice. Aceasta înseamnă că atât iluminatul stradal, cât și stațiile de încărcare pentru vehiculele electrice ar putea beneficia de energie sustenabilă și regenerabilă, reducând dependența de sursele de energie convenționale și limitând emisiile de carbon.
Cei doi elevi participă activ la competiții naționale și internaționale de profil: anul trecut, Lucas a obținut Premiul I la Youth Business Summit, iar Daria a primit mențiune la Concursul de Antreprenoriat Vocathlon în 2023, fiind apreciați atât de colegi, cât și de antreprenori și lideri de opinie din domeniul sustenabilității. Cei doi elevi sunt coordonați de profesoara Lavinia Enache, alături de care pregătesc lansarea unui program pilot în Timișoara. Succesul acestuia ar putea convinge alte orașe din țară să adopte astfel de soluții sustenabile. O astfel de soluție este ideală pentru integrarea cu iluminatul stradal inteligent și stațiile de încărcare pentru vehicule electrice, dovedind aplicabilitatea sa în diverse medii urbane și beneficiind atât pietonii, cât și șoferii, prin acces la energie verde, disponibilă local.
Orașe europene precum Amsterdam și Copenhaga sunt pionieri ai inovațiilor verzi și lideri în testarea soluțiilor care reduc poluarea și consumul de resurse. Implementarea tehnologiei EcoStep ar plasa România alături de aceste metropole progresiste, marcând un pas înainte în eforturile de reducere a amprentei de carbon la nivel urban și de susținere a tranziției către un viitor sustenabil.
Pe măsură ce orașele românești se extind, cererea pentru soluții ecologice devine tot mai mare, iar tehnologiile de tip EcoStep sunt din ce în ce mai atractive pentru administrațiile publice locale. Proiectul timișorean poate fi adaptat rapid la orice oraș din țară care dorește să își optimizeze resursele energetice și să contribuie la protejarea mediului.
Sistemul EcoStep nu doar că transformă energia cinetică a pașilor în energie electrică, ci colectează și date valoroase despre eficiența energetică și utilizarea infrastructurii. AI-ul integrat analizează în timp real fluxul de energie, ajustând parametrii pentru a maximiza generarea de energie și pentru a preîntâmpina problemele tehnice. Astfel, pe termen lung, sistemul devine tot mai eficient și durabil, iar autoritățile locale pot folosi datele colectate pentru a lua decizii informate în ceea ce privește gestionarea resurselor și alocarea lor în funcție de necesitățile orașului.