Experții Senatului Științific adaugă pe „Harta Longevității în România” comuna Cireșu, Mehedinți, a doua localitate din țară ca procent de longevivi

Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României continuă să prezinte localitățile cu cei mai longevivi seniori din țara noastră, raportat la numărul de locuitori, adăugând comuna Cireșu din județul Mehedinți pe „Harta Longevității în România”. Acest proiect, o premieră națională, are ca obiectiv principal cartografierea și analizarea zonelor din țară unde speranța de viață depășește cu mult media națională. Pentru prima dată, toate localitățile din România au fost cartografiate, iar datele preliminare relevă existența a peste 370.000 de persoane cu vârsta de peste 85 de ani, ceea ce reprezintă 1,94% din populația totală a țării.

Comuna Cireșu, situată în județul Mehedinți, este una dintre aceste zone remarcabile. Aici, un procent semnificativ din populație a depășit vârsta de 85 de ani, conferind comunei un loc de frunte pe „Harta Longevității în România”. Cireșu este o comună mică, cu o populație de doar 483 de locuitori, conform recensământului din 2021. Aceasta include satele Bunoaica, Jupânești, Negrușa și Cireșu (reședința). Situată într-o zonă de dealuri și platouri din partea central-nordică a județului Mehedinți, comuna se caracterizează printr-un relief blând, acoperit în mare parte de păduri și terenuri agricole.

Acest mediu natural a contribuit la menținerea unui stil de viață sănătos și echilibrat pentru locuitorii săi. Majoritatea acestora au trăit vieți marcate de muncă asiduă în agricultură, s-au străduit să își trăiască viața folosind doar ceea ce produceau în propria gospodărie, cu un respect profund pentru tradițiile locale. Alimentația simplă, activitatea fizică zilnică, o atitudine optimistă și de respect pentru valorile comunității, au jucat un rol crucial în menținerea sănătății seniorilor pe termen lung.

„Harta Longevității în România” nu se limitează la o simplă cartografiere a localităților longevive. În prezent, echipa de experți a Senatului Științific desfășoară o cercetare calitativă detaliată, axată pe identificarea factorilor genetici și de stil de viață care contribuie la longevitatea seniorilor din aceste zone. Cercetarea implică evaluări medicale riguroase, analize genetice și studii socio-antropologice care explorează comportamentele și obiceiurile comunităților respective.

Un aspect important al cercetării îl constituie analiza segmentului 90+, care reprezintă doar 0,5% din populația totală a României. Acești seniori, care au reușit să depășească vârsta de 90 de ani, sunt studiați pentru a identifica biomarkerii longevității și alte aspecte medicale relevante. De asemenea, este investigată vârsta biologică a acestor persoane, comparată cu vârsta lor cronologică, pentru a oferi o imagine completă asupra factorilor ce influențează durata vieții.

Rezultatele complete ale cercetărilor din cadrul proiectului „Harta Longevității în România” vor fi prezentate în cadrul unui eveniment special organizat la Academia Română, pe 9 octombrie 2024. Acest eveniment va reuni cercetători și profesori de renume, care vor discuta viitorul longevității în România și vor explora modalitățile prin care aceste rezultate pot fi integrate în dezvoltarea unor politici publice eficiente.