„Harta Longevității în România”, proiect de cercetare al Senatului Științific

Proiectul de cercetare „Harta Longevității în România”, inițiat de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, urmărește documentarea socio-demografică a localităților cu un procent ridicat de seniori peste 90 de ani. La nivel național, conform datelor ultimului recensământ, doar 0,5% din populație se încadrează în această categorie.

Proiectul de cercetare al Senatului Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României își propune realizarea unei hărți a longevității pentru întreaga țară. Pe lângă această hartă, va fi prezentat, pentru prima dată în România, un studiu calitativ de identificare și analiză a factorilor de longevitate a seniorilor români din aceste zone.

În cadrul proiectului, sunt implicați experții:

  • Raluca Prodan-Expert, expert în longevitate și Președintele AGMP- Asociația de Genetică și Medicină Personalizată;
  • Iulian Stănescu – expert în calitatea vieții, cercetător științific la Institutul de Cercetare a Calității Vieții, Academia Română
  • Ema Mercore, expert în medicina stilului de viață, cercetător specializat în longevitate, implicată în diverse studii și proiecte de cercetare privind factorii care influențează durata de viață și sănătatea pe termen lung.
  • Academician Victor Voicu, doctor în medicină, Președintele Secţiei de Ştiinţe Medicale a Academiei Române.
  • Lăcrămioara Frăsinenau, coordonator proiect de cercetare „Harta Longevității în România”, reprezentant al Senatului Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

Obiectivele proiectului:

Realizarea unei hărți a longevității în România.

Identificarea factorilor favorabili longevității în zonele cu cei mai longevivi seniori ale României.

Valorificarea datelor obținute în politici publice de sănătate și prevenție, pentru a schimba comportamentele și a prelungi viața.

Dezvoltarea, în parteneriat cu Romanian Society of Lifestyle Medicine, a unui proiect ce vizează implementarea unor exemple de bune practici în zonele țării unde locuiesc cei mai mulți români longevivi, pentru crearea unui „mediu construit” pentru longevitate sănătoasă.

Metodologia proiectului

Proiectul vizează seniorii de peste 90 de ani și centenarii, presupunând o analiză cantitativă și calitativă a datelor privind longevivii din România. Analiza cantitativă include identificarea numerică și regională a acestor persoane, iar analiza calitativă se concentrează pe identificarea factorilor de longevitate, analiza profilului seniorilor, dieta acestora, obiceiurile, caracteristicile medicale, grupa de sânge și alți parametri care pot contura profilul unei zone a longevității din România.

Proiectul de cercetare „Harta Longevității în România” vine să completeze și să prezinte pentru prima dată o hartă cu zonele longevive din întreaga țară, evidențiind stilul de viață al seniorilor români care trăiesc semnificativ mai mult decât media populației.

ro_RO