Recent a avut loc conferința WEBDIDACTICA „Beneficiile scrisului de mână, în era educației digitale”, la care au participat live peste 2000 de persoane: directori de instituții de învățământ, profesori și părinți preocupați de ce se întâmplă în educație.
Evenimentul a fost organizat de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României (FDVDR), aceasta reprezentând cea de-a cincea conferință online.
Beneficiile scrisului de mână, discutate de specialiști
Având în vedere multiplele beneficii ale scrisului de mână, majoritatea participanților la conferință, cadre didactice și profesori și-au exprimat dorința pentru reintroducerea caligrafiei în programa școlară. Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României va începe demersurile pentru ca scrisul de mână și, respectiv caligrafia, să fie reintegrate în cadrul curriculei de învățământ.
Participanții au avut ocazia să afle informații relevante de la specialiști și experți în tehnologie și psihologie precum:
- Dănuț Eremenco, expert în tehnologie pentru Educație,
- Gabriela Maalouf, psiholog,
- Cătălin Anghelache, Neuro Change Practitioner, Revista Psychologies România,
- Alexandra Chiriac, medic neurolog la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” din Iași,
- Petre Crăciun, scriitor de literatură pentru copii, jurnalist.
Intergrarea metodelor tradiționale de scriere în mediul digital
„Încercăm să facem o punte între scrierea de mână, caligrafie și mediul digital. Acest lucru este posibil folosind o tabletă grafică și aici implicăm foarte mult creativitatea copiiilor și a tinerilor. Atunci când scriem pe hârtie sau pictăm pe o pânză sau scriem pe tablă la scoală, nu ne concentrăm asupra obiectului, asupra instrumentului de scris, ne concentrăm asupra ideii, asupra actului, asupra viziunii, asupra procesului. De aici avem și rezultate, sunt îmbunătățite creativitatea și dezvoltarea”, a declarat Dănuț Eremenco.
Potrivit lui, prin acest program se încearcă aducerea beneficiilor scrisului de mână pe suport tradițional în mediul digital, astfel încât tehnologia pe care profesorii sau elevii o folosesc în clasă sau acasă sa fie invizibilă, să nu pună probleme și să permită acea dezvoltare și acea creativitate de care avem nevoie.
Beneficiile scrisului de mână: Importante pentru minte
„Beneficiile scrisului de mână sunt multiple în principal în dezvoltarea abilităților cognitive și motorii pentru că centrul limbajului este în emisfera stângă a creierlui, în timp ce imaginea și grafica sunt în emisfera dreaptă a creierului și astfel atunci când citim și apoi scriem ceva ce am auzit sau ne dorim să scriem, activăm creierul pe de-a-ntregul, ceea ce este foarte important mai ales în era in care petrecem foarte mult timp în fața ecranelor și nu mai activăm toți centrii din creier”, a declarat psihologul Gabriela Maaluf.
Experta este de părere că, există o multitudine de activități care stimulează creierul pe de-a-ntregul și scrisul de mână este unul dintre aceste.
„În același timp ajută la dezvoltarea limbajului și memoriei și creativității. Scrisul de mână ne ajută să identificăm la timp anumite dezechilibre emoționale sau diverse alte probleme cu ar fi dislexia sau disgrafia, tulburări de opoziționism și deficitul de atenție”, a mai declarat psihologul Gabriela Maaluf.
Beneficiile scrisului de mână: Relația între minte și mișcare
„Potrivit lui Cătălin Anghelache, dezvoltarea neurocognitivă prin scrisul de mână în perioada școlară reprezintă un subiect de interes major în prezent.
„Acest proces fizic și mental al scrierii manuale implică regiuni specifice ale creierului, stimulând conexiunile neuronale și dezvoltând abilități cognitive esențiale. Prin mișcări precise ale mâinilor și coordonare fină, copiii își dezvoltă memoria, gândirea abstractă, creativitatea și exprimarea verbală. Scrisul de mână contribuie, de asemenea, la îmbunătățirea concentrării, dezvoltarea abilităților motorii și organizarea informațiilor. Toate aceste aspecte sugerează că scrisul de mână nu trebuie neglijat în favoarea tehnologiei digitale, deoarece joacă un rol semnificativ în dezvoltarea globală și neurocognitivă a copiilor școlari”, a completat reprezentantul Revistei Psychologies România.
Scrisul de mână și relația sa cu memoria
Doctorul Alexandra Chiriac a transmis faptul că „scrisul de mână activează regiunile motorii, senzoriale și vizuale ale creierului, favorizând interconectivitatea. Mișcările coordonate necesare pentru scris stimulează cerebelul, ganglionii de bază și cortexul motor. Aceste regiuni cerebrale colaborează cu zonele cognitive superioare, cum ar fi cortexul prefrontal, îmbunătățind controlul cognitiv. Studiile de cercetare arată cum conexiunile neuronale stabilite prin scrisul de mână pot avea un impact pozitiv asupra memoriei și procesării informațiilor”.
Scrisul de mână facilitează conexiunea cu firul narativ
„Eu scriu de mână în fiecare zi, sunt scriitor, scriu numai de mână literatură pentru copiii. Am foarte multe stilouri și în momentul în care scriu de mână trebuie să mă hotărăsc pe care să-l folosesc, am caiete speciale pe care le aleg cu mare grijă. Pentru mine scrisul de mână este foarte important, sunt unul dintre scriitorii care s-a reîntors la scrisul de mână. Scriu mai ușor de mână, am o legătură directă cu povestea mea, pentru ca scrisul de mână îți oferă timp pentru a-ți pregăti firul narativ”, Petre Crăciun.
Partenerii FDVDR în cadrul conferinței WEBDIDACTICA: „Beneficiile scrisului de mână, în era educației digitale” sunt: WACOM, Newline, Revista Psychologies România
Vă invităm să urmăriți înregistrarea conferinței pe canalul YouTube al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.
Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României este o organizație non-profit care de peste 30 de ani dezvoltă și implementează proiecte educaționale care susțin, pe termen mediu și lung, dezvoltarea României.
Misiunea Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României este aceea de a promova valorile umane şi profesionale, în domeniul tehnic, științific, social, economic, educațional, cultural şi artistic.
BIROUL DE PRESA FDVDR