ONU a adoptat, în acest an, prima strategie în domeniul științei și inovării – concluzia primei zi a Conferințelor INOVALIMENT din cadrul Târgului de Invenții și Inovații din domeniul alimentar INOVALIMENT 2022
Astăzi este ziua dedicată Conferințelor Științifice din cadrul Târgului de Invenții și Inovații din domeniul alimentar INOVALIMENT, care se desfășoară online, în perioada 21-25 noiembrie.
Ca și la edițiile anterioare, în cadrul târgului INOVALIMENT, pe lângă sesiunile științifice, au loc mai multe conferințe tematice. Experți din România și din afara țării vin la INOVALIMENT pentru a vorbi despre modul în care va fi desenată alimentația viitorului. Aceștia abordează subiecte privind tendințele și inovațiile din domeniul alimentar, referitoare atât la alimentele viitorului, cât și la politicile publice privind securitatea și siguranța sistemului alimentar.
În prima zi a Conferințelor Științifice INOVALIMENT, Ministrul Consilier Cătălina Constantin, Reprezentant Permanent Adjunct al României la organizațiile ONU de la Roma a susținut prezentarea cu tema: “Transformarea sistemelor alimentare, în contextul provocărilor actuale. Rolul FAO în atingerea obiectivelor Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă”.
Țținând cont de provocarea mondială de a transforma sistemul alimentar într-unul durabil și sustenabil, misiune asumată de ONU, prin agentia specializată FAO, Ministrul Consilier Cătălina Constantin a prezentat misiunea ONU și stadiul real în care se află procesul de transformare a sistemului alimentar, asumat prin agenda 2030.
Ca și concluzie, din cauza factorilor de context, determinați de Pandemia de COVID 19 și războiul din Ucraina, precum și alți factori precum accesibilitatea populației la alimente, există un decalaj între stadiul real și deadline-ul stabilit pentru obiectivele durabile.
De asemenea, Ministrul Consilier Cătălina Constantin a vorbit, în premieră, despre prima strategie FAO în domeniul științei și inovării, adoptată în acest an.
În a doua zi dedicată Conferințelor Științifice INOVALIMENT, miercuri 23 noiembrie, ne bucurăm, de asemenea, de prezența unor speakeri și specialiști de top.
Prof. Dr. Dilistan Shipman, Director al Școlii de Știinte Aplicate, Bahcesehir University, Turcia, Profesor de Gastronomie în cadrul Bahçeşehir University și Decan al Școlii de Științe Aplicate din cadrul aceleași universități. Având o expertiză în managementul alimentar și o teză de doctorat în arta vinului, Prof. Dr. Dilistan a predat cursuri de cultură și gastronomie. În cadrul Ediției 2022, Inovaliment, Prof. Dr. Dilistan Shipman va susține prezentarea “Innovative Solutions in Gastronomy and Culinary Arts”.
Consilier de Stat Laszlo Borbely, Departamnetul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, va susține prezentarea: ”Dezvoltarea durabilă a sectorului alimentar”. În noiembrie 2021, László Borbély a fost numit vicepreşedinte al Reţelei Europene de Dezvoltare Durabilă. Reţeaua reuneşte oficiali guvernamentali şi experţi responsabili de formularea şi implementarea politicilor ce ţin de dezvoltare durabilă din întreaga comunitate europeană și are, în prezent, peste 400 de membri şi parteneri din 40 de state.
Prof. Dr. Dan Vodnar, Prorector USAMV Cluj, Inclus în top 2% oameni de știință din lume, Membru în Academia Europae și Distins cu medalii de aur la Salonul de Inventică de la Geneva. Pasionat de gastronomie, de chimia dintre alimente, Prof. Dan Vodnar predă studenților cursul de „Gastronomie Moleculară”, o premieră în curricula universitară. În cadrul Ediției 2022 a Inovaliment, acesta va susține prezentarea „Rolul probioticelor în sănătatea nutrițională: probiotice, ca nutribiotice!”
Prof. Dr. Mircea Oroian, Decan al Facultății de Inginerie Alimentară, Suceava. A fost inclus în Top 2% cercetători din întreaga lume realizat de către prestigioasa editură din domeniul tehnic Elsevier și va prezenta în cadrul ediției 2022, Inovaliment tema: “Utilizarea surselor alternative de proteine în industria alimentară”.
Prof. Dr. Nicoleta Stănciuc, Decan al Facultății de Știinta și Ingineria Alimentelor, Galați. Expertiza doamnei profesor Stanciuc în cercetarea alimentara se concentrează pe valorificarea produselor şi subproduselor rezultate în urma prelucrării fructelor şi legumelor, cât și pe obținerea unor ingrediente cu aspecte pozitive asupra sănătăţii. În cadrul Ediției 2022, Inovaliment Prof. Dr. Nicoleta Stănciuc va prezenta tema: “Potențialul de transfer tehnologic al cercetării inovative în industria alimentară și biotehnologii la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați”.
Târgul Internațional de Invenții și Inovații din domeniul alimentar INOVALIMENT este organizat în parteneriat cu Facultatea de Stiințele și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității Dunarea de Jos, Galați, Facultatea de Stiința și Tehnologia Alimentelor din cadrul USAMV Cluj și Forumul Inventatorilor Români.