Țările de Jos alocă bani grei pentru agricultura celulară
INOVALIMENT este programul Senatului Știintific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României dedicat cercetării alimentare în vederea dezvoltării unor alimente noi și sustenabile, pretabile alimentației viitorului.
În cadrul acestui program, în data de 14 iulie, am organizat o conferință cu tema: “Soluții inovatoare pentru alimente alternative și strategii de dezvoltare a acestui sector”, cu rol educativ, adresată publicului larg, care a abordat tema agriculturii celulare, un domeniu emergent, care se referă la alimentele obținute în laborator, din culturi celulare sau prin biotehnologii de fermentație, cu ajutorul microorganismelor.
Obiectivul conferinței a fost analiza impactului alimentelor alternative în procesul transformarii sistemului alimentar, în contextul sustenabilității, siguranței alimentare, comportamentului consumatorilor, precum și inițiativelor guvernamentale de reglementare specifice acestui segment.
În cadrul conferinței au fost dezbătute mai multe subiecte de interes major pentru viitorul industriei alimentare mondiale.
- Agricultura celulară – perspective de cercetare și dezvoltare la nivel mondial
- Studiu de caz: Singapore, primul stat care a autorizat un aliment celular
- Strategia europeană privind agricultura celulara
- Olanda: 60 milioane de euro alocați investițiilor în cercetare, educație și start-upuri în domeniul agriculturii celulare
- Impactul agriculturii celulare asupra mediului
- Strategii de accelerare a consumului de proteine și lipide alternative
- Norme de siguranță alimentară a alimentelor alternative
- Etichetarea alimentelor provenite din agricultura celulară
- Nutrivigilența alimentelor cu ingrediente cultivate celular
- Neofobia privind alimentele provenite din agricultura ecologică
La conferință au participat:
Dr. Petra Hanga, Lector Universitar, Inginerie Biochimică, UCL Londra
Prof. Univ. Dr. Dan Vodnar, Prorector USAMV Cluj
Dr Farkas Attilla, Vicepreședinte Societatea de Medicina Stilului de Viață
Prof. Univ. Dr. Nicoleta Stanciuc, Prodecan FSIA Galați
Prof. Irina Matran, Profesor Asociat UMF George Palade Târgu Mureș
Dna. Claudia Bocean, fondator al platformei Ro.Aliment
Principalele concluzii care s-au desprins în cadrul conferinței sunt:
- Agricultura celulară își face loc timid, dar sigur, în alimentația viitorului
- În prezent nu există nicaieri în lume un produs avizat obținut exclusiv din țesut muscular crescut în laborator
- În Singapore a fost avizat primul produs “de laborator”, dar care conține si plante
- Israel, SUA, Olanda sunt țări care susțin cercetarea în agricultura celulară
- În 2022, Olanda a fost prima țară europeană care face un pas prin alocarea a 60 mil euro pentru cercetare și start-upuri de agricultură celulară
- Există o reticență a consumatorilor față de acest tip de produse care poate fi atenuată doar prin educație susținută de mass media, de autorități, de liderii de opinie, de către cercetători, etc
- Alimentele crescute în laborator sunt “curate” , controlate din punct de vedere nutrițional
- Nu sunt cunoscute efectele pe termen lung asupra sănătații dar, legislația privind siguranța alimentară nu va permite autorizarea produselor fără studii bine fundamentate