Educație online de calitate, disponibilă gratuit

În ultimii ani a explodat, pur și simplu, numărul site-urilor care pun la dispoziție cursuri online gratuite. Acestea oferă o mulțime de cursuri online gratuite, mai ușor de accesat și mai practice decât sistemul public de învățământ.

În unele state există portaluri educaționale care sunt creditate de către sistemul public de învățământ.

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le oferă aceste site-uri este accesul gratuit la o serie de cursuri online dintre cele mai diverse.

Iată, mai jos, o listă de site-uri educaționale cu acces gratutit la cursuri:

Udemy.org – este un portal extrem de popular în acest moment, care oferă o mulțime de cursuri. Acesta oferă cursuri predate de către specialiști, profesioniști și freelanceri, pe teme extrem de variate. Există foarte multe cursuri gratuite, dar și o bună parte dintre cursuri sunt plătite.

Coursera – unul dintre cele mai populare portaluri de educație din lume în acest moment, cu peste 7 milioane de useri care studiază peste 600 de cursuri. O bună parte dintre ele sunt gratuite, dar multe dintre ele sunt și plătite, mai ales dacă dorești un certificat.

Khan Academy – unul dintre cele mai avansate portaluri educaționale și cel mai popular din întreaga lume. Început ca un simplu canal pe Youtube unde Salman Khan explica diverse concepte din matematica, Khan Academy a ajuns să fie sprijinit de corporații majore și de o mulțime de instituții educaționale care chiar folosesc platforma ca metodă de predare. Cursurile disponibile pe Khan Academy pot fi considerate un substitut pentru școală. 100% gratuit.

Duolingo – este una dintre cele mai populare platforme educaționale pentru cei care vor să învețe limbi străine gratuit: engleză, franceză, portugheză, spaniolă, germană și italiană. Metoda după care ei predau este una extrem de eficientă.

LiveMocha – este un portal dedicat celor care vor să învețe limbi străine, ideal după studiul materialelor de pe Duolingo.

Stanford University Ecorner – celebra universitate Stanford oferă peste 3.000 de materiale video și podcast-uri gratuite despre leadership, creativitate și inovație, product development, antreprenoriat, carieră, finanțe etc. 100% gratuit.

Udacity– este un portal educațional care cuprinde cursuri gratuite care sunt de obicei cu caracter tehnic (data science, web development, programare). Este recomandat celor care vor să aibă o bază necesară de cunoștințe în sectorul tehnologic. Unele module sunt gratuite, altele plătite.

MIT (Massachusetts Institute of Technology Video) – are peste 12.000 de materiale video gratuite din domenii pe care MIT le explorează. Aproape tot conținutul MIT care se predă și la facultate este disponibil gratuit pe secțiunea MIT OpenCourseWare (3000 de video-uri). 100% gratuit.

W3Schools.com – este unul dintre veteranii tutorialelor online. Tutoriale sunt sub formă text, dar sunt extrem de bine structurate și reprezintă o bază solidă pentru oricine dorește să învețe limbaje de programare web. 100% gratuit.

CodeAcademy.com – unul dintre cele mai populare site-uri dedicate programării. Este de asemenea și unul dintre cele mai practice, fiind un fel de W3Schools pe bază de provocări.

Code.org – programare gratuită pentru copii. Aceștia au un modul introductiv în programare, prin care te învață bazele acesteia și este extrem de distractiv.

Open Learn University – Peste 600 de cursuri online gratuite despre sport, tehnologie, politică, drept, finanțe, istorie, artă, psihologie, științe naturale și multe altele. 100% gratuit.

Teaching Tree – este o platformă de organizare a conținutul educaționale deja prezent pe Internet. Practic, Teaching Tree e un fel de “centru” unde se strâng o mulțime de resurse despre informatică și programare. Oferă mii de video-uri despre concepte tehnice din domeniul tehnologiei și a programării. 100% gratuit.

Ted Ed – este o colecție de video-uri educaționale colecționate de către editorii TED.com. Nu este o platformă educațională, dar are o mulție de video-uri informative, foarte bine documentate și care pot furniza informații prețioase celor care sunt dornici să învețe. Video-urile prezintă și link-uri către diverse resurse de aprofundare. 100% gratuit.

TED Talks – deja foarte faimoase, speech-urile TED sunt deseori extrem de educaționale, pe scenele conferințelor TED livrând discursuri oameni de știință, celebrități, artiști sau pur și simplu oameni care au o idee care merită dată mai departe.  Speech-urile sunt structurate în jurul următoarelor teme: Tehnology, Education și Design. 100% gratuit.

Entrepreneur Startup Guides – secțiunea dedicată începătorilor în afaceri, cu articole, ghiduri și video-uri despre cum să dezvolți o afacere.

CodeCombat – tutorial pentru a învăța JavaScript programând un joc.

CodeAvengers – este adresat tuturor celor care vor să învețe programare web (HMTL5, CSS3, JavaScript).

Watch Mojo – este mai degrabă un proiect de entertainment, dar care are și o secțiune dedicată educației în care sunt foarte multe interviuri cu autori populari. NU este totuși un portal educațional, dar poate fi o sursă excelentă de informații.

Make Games With Us – are câteva cursuri despre App Development princare înveți să faci o versiune proprie a cunoscutului joc: Flappy Bird.

Open Yale Courses – Yale University oferă câteva zeci de cursuri gratuite.

Learni.st – o mulțime de resurse educaționale strânse în același loc sub formă de colecții.

BBC Learning –  reprezintă secțiunea educațională a (mega)site-ului BBC.

Mozilla Developer Network – centrul de resurse al celor care dezvoltă Firefox, ideal atât pentru developerii începători, cât și pentru cei experimentați.

HTML5 Rocks – tutoriale pentru developeri care explorează posibilitățile fantastice ale HTML5. Tutorialele sunt redactate despre profesioniști de top din companiile de tehnologie cele mai influente: Firefox, Google etc.

Academic Earth – cursuri online gratuite din domenii precum arta, design, business, matematică, științe naturale etc.

Self Growth – reprezintă o platformă asemănătoare cu Teaching Tree, numai că strânge la un loc resurse despre dezvoltare personală.

Academy Cube – dedicat celor care lucrează sau vor să lucreze cu Big Data și Data Analysis. Este o platformă educațională și de recrutare pentru cei care vor să exploreze aceste domenii.

Open SAP – platforma de cursuri online furnizate de gigantul soluțiilor de business SAP

RSA  – cei de la RSA au făcut furori pe Internet cu video-urile din seria RSA Animate. Cei de la RSA (Royal Society of Arts) au peste 500 de discursuri și prezentări extrem de educationale.

The Higher Education Academy Resources Center – resurse din mediul academic de la A la Z.

BBC Languages – excelent dacă vrei să înveți limbi străine. Cei de la BBC au un site cu adevărat extraordinar. Din păcate, materialul lor nu a mai fost de mult timp updatat. Totuși, mă bucur că au lăsat conținutul lor încă online.

Excel Easy – excelent dacă vrei să înveți Microsoft Excel. Ţinând cont că este unul dintre cele mai des folosite programe de pe calculator, nu ar strica să îl înveți să îl folosești cât mai bine, iar Excel Easy este o resursă cu peste 300 de exemple care te vor ajuta să devii un profesionist al Excelului.

CreativeLive – transmite live diverse cursuri sau workshop-uri, apoi vinde înregistrările. Poate fi extrem de util dacă ești dispus să fii online atunci când ei livrează live un curs.

EdX.org – cursuri online gratuite oferite de cele mai prestigioase universități din toată lumea.

ureddit – reprezintă o colecție de linkuri structurate pentru a obține o educație de bază, și în unele cazuri chiar avansată, despre o mulțime de domenii: programare, editare, regie, scris etc.

Iversity – un concept foarte similar Coursera. O mulțime de cursuri online gratuite și excelente.

99percent – un fel de TED, dar dedicată mai mult celor care lucrează în design, web development, startupuri, artiști, etc.

Jorum – O arhivă cu documente și resurse din domeniul academic. Câteva mii de resurse pe teme destul de specifice.

Berkeley University – video-uri și podcasturi de la cursurile și prezentările de la Universitatea Berkeley

Draw Space – tutoriale gratuite despre cum să desenezi ca un profesionist.

Money 101 de la CNN – dedicat celor care vor să își extindă educația financiară.

Alison – cursuri gratuite, pe teme generale. Profesorii fac bani din advertising, iar userii au acces gratuit la conținut.

Memrise – un fel de Duolingo, dar cu accent mai mare pe fun facts și accentul este pus pe componenta de memorare.

Sophia – un portal puternic cu foarte multe cursuri gratuite online din mai multe domenii de interes.

NovoEd – un portal asemănător cu coursera Coursera și Iversity. Are de asemenea o selecție generoasă de cursuri gratuite.

European Schoolnet Academy – o platformă educațională adresată celor care predau

Open 2 Study – platformă educațională australiană de mare perspectivă, au o selecție generoasă de cursuri gratuite. Certificarea cursurilor în schimb este contra-cost.

Complexity Explorer – aparține institutului Santa-Fe si ofera cursuri gratuite despre știința complexității, dinamică și haos

Future Learn – platformă educațională dezvoltată în colaborare cu universitățile britanice de top

France Universite Numerique (FUN) – platformă educațională din Franța care cuprinde câteva cursuri online de calitate

GreyCampus CodeLabs – dezvoltat de către programatori amatori, dar și experimentați care oferă resurse utile pe limbaje precum PHP, PYTHON sau RUBY. Are și o secțiune interactivă, unde se pot aplica lecțiile învățate.

 

 

ro_RO