Daniela Mihai-Vasiliu, profesorul coordonator al Cursului de Educație prin Arte Vizuale, din cadrul Clubului de Excelență, vă propune un concurs inedit!
Ascultați fiecare act al baletului ”Spărgătorul de nuci” (https://youtu.be/mis0O8CZk90) și alegeți un fragment care v-a impresionat. Reprezentați vizual atmosfera creată, folosind contraste de culori potrivite și elemente de limbaj plastic din cele mai variate (linii, puncte, forme, pete de culoare). Imaginea creată poate fi un peisaj, o compoziție cu personaje, o scenă desprinsă dintr-o poveste sau un joc ritmat de forme abstracte.
Așteptăm lucrările voastre într-un comentariu. Cele mai frumoase vor fi premiate cu cărți din categoria albumelor de artă! Acestea vor fi trimise după încheierea stării de urgență!
Data limită: 10 aprilie 2020
Câștigătorii vor fi anunțati pe 11 aprilie 2020!
”Spărgătorul de nuci” este unul dintre cele mai faimoase balete ale lui Ceaikovski. Acesta l-a scris în anul 1892, inspirat de basmul omonim al lui E.T.A. Hoffman. Muzica a fost gândită pentru o orchestră numeroasă și un cor, și aduce în prim-plan un instrument cu claviatură, care scoate un sunet magic și care era aproape necunoscut publicului în acea perioadă – celesta.
Muzica lui Ceaikovski ne ajută să înțelegem ce gândesc și ce simt dansatorii pe scenă – fără să rostească vreun cuvânt. Totodată, ne creează în minte imagini înainte de a vedea decorul.
Ritmul galopant al soldățeilor alternează cu notele melancolice, flautul delicat contrastează cu bătăile timpanului, pasajele în care domină celesta cu sunetele sale gingașe completează atmosfera ludică a tabloului. Notele clarinetului seamănă cu sunetul picăturilor de rouă, iar
Clarinetul bas cântă note care curg în cascadă aducând o undă de veselie. Ritmul jucăuș definește întreaga operă, iar dansul notelor alternează cu schimbări de tempo și dinamică.
Daniela Mihai–Vasiliu este artist plastic, doctorand și membru al Uniunii Artistilor Plastici