6 efecte negative ale televizorului asupra copilului tau

Efectele negative ale televizorului asupra copilului sunt multiple si ingrijoreaza din ce in ce mai mult specialistii, care observa un regres intelectual, educativ si social la micutii care petrec ore in sir in fata micului ecran. Intr-o epoca in care multi parinti folosesc televizorul pe post de bona pentru copil sau ca metoda de a-l calma din plans, cei mai multi dintre ei se vad pusi in fata unor consecinte nedorite in cresterea si dezvoltarea copilului: obezitate, boli de inima, randament scolar scazut, comportamente agresive etc.!

Predispune la sedentarism si obezitate

Copilul care petrece mult timp in fata televizorului are tendinte de ingrasare si este predispus la obezitate. Sedentarismul, adica lipsa de activitate fizica, creeaza un dezechilibru intre aportul caloric introdus zilnic in organism prin intermediul alimentatiei si caloriile arse de-a lungul zilei, afectand greutatea si sanatatea acestuia. Ingrasarea si obezitatea predispun copilul la alte riscuri medicale extrem de grave – diabet, hipertensiune, probleme de inima etc.

Afecteaza dezvoltarea intelectuala si emotionala

Cu alte cuvinte, specialistii sunt de parere ca privitul la tv atrofiaza creierul si emotiile copiilor. Vizionarea emisiunilor, desenelor sau filmelor nu stimuleaza in niciun fel functiile creierului si nu ajuta copilul sa se dezvolte intelectual in primii ani de viata.

Dimpotriva, se pare ca daca cel mic sta foarte multe ore in fata televizorului este predispus la:

probleme de atentie si concentrare;

probleme de memorie;

anxietate;

temeri si frici;

nedezvoltarea gandirii logice.

Predispune copilul la comportamente agresive si de risc

Expunerea copilului la emisiuni, filme si documentare nerecomandate varstei lui creste riscul adoptarii unor comportamente negative sau de risc – fumat, consum de alcool, droguri, violenta etc. Specialistii au constatat ca prichindeii care petrec prea mult timp in fata micului ecran au tendinta de a fi mai agresivi si de a duce un stil de viata nesanatos, inspirat din programele pe care le vizioneaza.

Afecteaza dezvoltarea sociala a copilului

Privitul la televizor “salbaticeste” copilul. Aceasta este concluzia multor cercetatori care au constatat ca prichindeii care se uita la televizor au abilitati sociale scazute si se descurca cu greutate in colectivitati.

Lipsa interactiunii pe care televizorul o promoveaza in dezvoltarea copilului il face sa devina un inadaptat social. Statul indelung in fata micului ecran il impiedica sa mai poarte conversatii cu ceilalti, sa se joace si sa se intalneasca cu alti copii, activitati esentiale pentru dezvoltarea sociala a celui mic.

Scade performantele scolare ale copilului

Copilul care petrece ore in sir in fata micului ecran este predispus la note proaste si probleme de invatare. Problemele de atentie si concentrare cauzate de expunerea la televizor sunt cele care afecteaza randamentul scolar al copilului. In plus, daca este lasat sa petreaca un numar nelimitat de ore in fata micului ecran, copilul isi pierde interesul pentru carti, citit si neglijeaza scoala, iar educatia lui are de suferit.

Promoveaza un stil de viata nesanatos

Atunci cand se uita la televizor, copilul este expus, inevitabil si la reclamele din timpul pauzelor filmelor sau desenelor animate pe care le urmareste. Cele mai multe spoturi publicitare influenteaza negativ gandirea si alegerile pe care cel mic le face zilnic. Sunt vulnerabili si usor influentabili, iar reclamele la bauturi carbogazoase, dispozitive electronice de ultima generatie, fast-food-uri sau alimente nesanatoase ar putea determina formarea unor obiceiuri nocive de viata.

Specialistii sfatuiesc parintii sa expuna cat mai putin copiii la televizor si sa le trezeasca interesul pentru activitati care presupun miscare fizica, interactiune sociala si dezvoltare intelectuala. Impune reguli si un program stabil in ceea ce priveste expunerea zilnica a copilului la tv si supravegheaza-i cu atentie programele pe care le urmareste frecvent.

copilul.ro

ro_RO