Să-l lăsăm pe copil să facă și greșeli

Repetam cu totii proverbul “Din greseli se invata!”, dar destul de putini sunt cei care rezista in fata impulsului de a interveni pentru a evita greselile propriilor copii.

foto: antena3.ro

Mai ales cand copilul tinde sa se descurajeze usor, este greu sa rezistam tentatiei de a ne pune in locul lui pentru a rezolva problemele si, pentru a nu-i crea frustrari, sa incercam sa-l ajutam, usurandu-i stradania in ceea ce intreprinde.

De exemplu, daca ii luam sticla din maini dupa ce el reusise s-o ia si era pe punctul de a savarsi miracolul umplerii de catre el insusi a unui pahar cu apa, cu singurul risc de a varsa pe fata de masa cateva picaturi de apa, nu numai ca il impiedicam sa deprinda o indemanare de care are nevoie, dar ii trimitem un mesaj foarte clar, chiar si fara cuvinte, care risca sa distruga o siguranta de sine, fie ea incipienta: “n-ai sa reusesti tu singur”.

Unele mame raspund ele in locul copilului cand acesta e intrebat “Cum te numesti? Cati ani ai?”; mama spune “Se numeste Mihai si are 4 ani”. Acestia sunt copiii sortiti sa se alature unei intregi armate de persoane care vor ramane in casa parintilor pana ce vor trece cu mult de 30 de ani.

Atunci trebuie sa-i lasam pe copiii nostri sa se confrunte cu toate dificultatile fara sa miscam macar un deget? In cartea “Copii siguri de ei insisi intr-o lume nesigura” aparuta la Editura ALL se mentioneaza ca alternativa nu este atat de severa. Trebuie sa ne aflam mereu in preajma lor, sa-i indrumam cu cerintele noastre, sa-i incurajam, dar sa-i lasam sa gaseasca ei singuri solutia.

De fiecare data cand simtim impulsul de a interveni trebuie sa facem efortul de a ne pune intrebarea: “Copilul este in pericol?”:

Daca raspunsul este “da”, sa-l oprim fara intarziere: explicatiile pot veni dupa aceea.

Daca, insa, nu este asa, este bine sa asteptam ca el insusi sa ne ceara ajutorul. Atunci cand se produce un mic “dezastru”, sa nu-l umilim, ci sa sacrificam putin timp pentru a-l face sa inteleaga de ce lucrurile n-au mers cum era normal si sa gasim impreuna cu el solutia care ar fi trebuit adoptata.

 sursa: prokid.ro

ro_RO