7 Simptome ale afecțiunilor dentare

1. Durerea care afecteaza un singur dinte este probabil cel mai usor de recunoscut simptom al unei boli dentare. Dintele poate fi dureros continuu sau numai in anumite circumstante, de exemplu la mestecat sau la atingerea cu un instrument stomatologic. Aceasta durere este sugestiva pentru prezenta unei carii sau a unei afectiuni gingivale.

2. Insa durerea poate sa apara si in cazul in care radacinile dentare sunt expuse, cand persoana musca prea puternic sau isi scrasneste dintii (manifestare denumita bruxism) sau cand s-a produs o fractura dentara. Congestia sinusurilor maxilare poate produce de asemenea durere la nivelul dintilor superiori.

3. Dintii tociti sau slab fixati pot fi un semn de bruxism, o boala caracterizata prin inclestarea si scrasnirea frecventa a dintilor. Bruxismul apare cel mai frecvent in timpul somnului, astfel incat individul nu este constient de acest lucru, insa poate fi prezent si pe parcursul zilei. Persoanele cu bruxism trebuie sa depuna un efort de vointa pentru a nu scrasni din dinti.

4. Atritia semnifica uzura suprafetelor dentare la locul de frecare in timpul scrasnitului. In “Agenda medicala Merck – Medicul casei” aparuta la Editura ALL se mentioneaza ca din cauza atritiei masticatia este mai putin eficienta.

5. Dintii cu forma anormala reprezinta un simptom al unor boli genetice, hormonale sau infectii dobandite in copilarie. Pot fi produsi de asemenea de fracturi sau de traumatisme ale cavitatii bucale.

6. Coloratia anormala a dintilor nu inseamna acelasi lucru cu innegrirea sau ingalbenirea dintilor care se produc pe masura ce se avanseaza in varsta sau in urma expunerii dintilor la substante colorante, cum ar fi cafeaua, ceaiul si fumul de tigara. Culoarea cenusie a unui dinte poate fi un simptom al unei infectii anterioare a dintelui respectiv care a produs leziuni severe ale pulpei dentare (centrul viu al dintelui). Aceeasi coloratie poate sa apara atunci cand un dinte permanent inlocuieste un dinte de lapte afectat. Modificarea permanenta a culorii dintelui poate fi rezultatul administrarii de tetraciclina in copilarie sau al tratamentului cu tetraciclina efectuat de mama in timpul sarcinii. Aportul excesiv de flour in copilarie poate determina aparitia unui aspect marmorat al smaltului.

7. Anomaliile smaltului dentar (smaltul este substanta dura de la suprafata dintilor) pot fi determinate de deficitul de vitamina D. De asemenea, pot aparea in cazul unor infectii ale copilariei (cum ar fi pojarul sau varicela) care se produc atunci cand dintii permanenti se formeaza. Leziuni ale smaltului sunt prezente si la persoanele care vomita frecvent, cum sunt cele cu bulimie nervoasa, deoarece acidul gastric dizolva suprafata dintilor. La inotatorii care stau mult timp in apa cu clor, precum si la persoanele care lucreaza cu acizi sau cloruri, smaltul se poate subtia. Aceste leziuni favorizeaza invadarea bacteriana a dintelui si aparitia cariilor.

sursa: prokid.ro