Anul 1886 la data de 7 iunie s-a nascut savantul roman Henri Coanda, cel care a avut contributii importante la inventarea motorului cu reactie si a descoperit fenomenul aerodinamic numit “efectul Coanda”, cu aplicatii tehnice multiple. Astazi se implinesc 127 de ani de la nasterea marelui inventator.
Intr-o zi de 7 iunie, in 1340, in Olanda era fondat orasul Rotterdam.
Pe 7 iunie 1494, Spania si Portugalia semnau Tratatul de la Tordesillas, prin care Lumea Noua (America) era impartita intre cele doua tari.
In 1654, pe 7 iunie, Ludovic al XIV-lea era incoronat rege al Frantei.
La data de 7 iunie 1775, “Coloniile Unite” isi schimbau denumirea in Statele Unite ale Americii.
Tot intr-o zi de 7 iunie, in 1857, se incheia la Paris un Tratat de alianta intre Austria, Marea Britanie, Prusia, Rusia, Regatul Sardiniei si Imperiul Otoman care, incalcand prevederile Tratatului de la Paris din 18/30 martie 1856, hotara ca Delta Dunarii si Insula Serpilor sa fie repuse sub suzeranitatea Portii Otomane.
Pe 7 iunie 1929, Vaticanul devenea stat suveran.
In 1947, pe 7 iunie, lua fiinta, prin ordinul Ministrului Armatei, Mihail Lascar, echipa de fotbal Steaua Bucuresti. Este clubul romanesc cu cel mai mare succes pe plan național si pe plan internațional, a castigat cele mai multe campionate, cupe si supercupe ale Romaniei, obținand 23 de titluri in Liga I, 21 de Cupe ale Romaniei si 5 Supercupe. Steaua Bucuresti a fost prima echipa din estul Europei si singura din Romania care a castigat Cupa Campionilor Europeni si a doua echipa est-europena si unica din țara ce are in palmares Supercupa Europei.
Tot intr-o zi de 7 iunie 1952, s-a nascut scriitorul turc, Orhan Pamuk. Este unul din cei mai renumiti scriitori turci contemporani, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in anul 2006. Operele sale au fost traduse in peste 40 de limbi si publicate in peste 100 de tari.
Pe 7 iunie 1987, echipa de handbal a Romaniei cucerea pentru a sasea oara consecutiv titlul de compioana mondiala.
sursa: magicfm.ro, mediafax.ro, a1.ro, infoazi.ro