S-a întâmplat pe 25 aprilie

Intr-o zi de 25 aprilie, in 1719, era publicat primul roman in limba engleza  Robinson Crusoe al lui Daniel Defoe. Autorul a scris cartea despre Robinson Crusoe cand avea aproape 60 de ani si era cunoscut mai mult ca negustor si fabricant de ciorapi, ziarist si pamfletar, amestecat mereu in luptele politice si religioase, motiv pentru care a fost arestat in mai multe rinduri. Cartea a fost tradusa in mai toate limbile pamantului, a devenit bestseller si i-a adus autorului celebritatea, insa nu si bunastarea, Daniel Defoe murind in mizerie, in 1731. Robinson Crusoe este o autobiografie de fictiune a presupusului autor, al carui nume este omonim cu cel al titlului romanului, descriind supravietuirea si viata acestuia dupa naufragierea sa pe o insula tropicala din largul coastei Venezuelei de astazi, timp in care intalneste locuitori nativi ai Americii, captivi si marinari rasculati, inainte de a fi salvat. Modul de prezentare al acestui roman se bazeaza pe prezentarea amanuntita, aproape documentara a vietii personajului, prezentand naratiunea pe baza unor “documente false”, care confera naratiunii un aspect real. Romanul si continutul acestuia au fost foarte probabil influentate de viata reala a lui Alexander Selkirk, un marinar scotian care a trait absolut singur pe o insula chileana din Oceanul Pacific, denumita Más a Tierra, al carui nume a fost schimbat in 1966 in Robinson Crusoe Island (Insula lui Robinon Crusoe).

Tot intr-o zi de 25 aprilie, in 1792, era compus actualul imn al Frantei, „La Marseillaise”. Titlul initial a fost “Cantecul de razboi al armatei de pe Rin”. Pe 30 iulie, in acelasi an, melodia a fost cantata de soldatii republicani din Marsilia la intrarea lor in Paris, de acolo venindu-i numele Marseillaise. Cantecul a afost ales imn national al Frantei la trei ani dupa ce a fost compus. In aceeasi zi de 25 aprilie 1792, in Franta era data in folosinta ghilotina, iar prima victima a fost un hot la drumul mare din Paris.

Pe 25 aprilie 1859 incepea construirea Canalului Suez. Constructia s–a incheiat peste 10 ani. Canalul permite trecerea in ambele directii, de la nord la sud, a navelor intre Europa si Asia, fara sa mai fie necesara inconjurarea Africii. Inainte de deschiderea canalului in 1869, bunurile erau uneori transportate pe pamant intre Marea Mediterana si Marea Rosie.

La 25 aprilie 1901, New-York devenea primul stat american in care posesorii de automobile erau obligati sa-si monteze placute de inmatriculare pe masini. Prima tara care a introdus placutele de inmatriculare pentru masini, in 1898, a fost Olanda. Placutele de inmatriculare au avut forme si dimensiuni diferite in functie de tara pana in 1957, cand constructorii de automobile au propus ca acestea sa aiba dimensiuni standardizate.

25 aprilie, 1940, s-a nascut actorul american Al Pacino. Chiar daca este considerat a fi cel mai talentat actor din istoria cinematografiei, Alfredo James “Al” Pacino are un singur premiu Oscar, obtinut in 1993 pentru rolul principal din Scent Of A Woman.

Pe 25 aprilie 2005, Romania semna la Luxemburg Tratatul de aderare la Uniunea Europeana.

La 25 aprilie 2007, Simon Cowell si Clive Davis, amandoi de la J Records, anuntau ca se vor implica in realizarea albumului de debut al cantaretei Leona Lewis, care castigase emisiunea-concurs “X Factor”.

sursa: a1.ro, wikipedia.org, magicfm.ro

ro_RO