S-a întâmplat pe 4 aprilie

Pe 4 aprilie 1818, congresul american decreta arborarea unui steag cu cate o stea pentru fiecare stat al SUA. Pana atunci, existau deja 15 state, iar drapelului i se adaugau cate o dunga si o stea pentru fiecare nou stat care adera la uniune. Dar noua tara crestea pe zi ce trece si nu mai era loc pe drapel pentru mai multe dungi. Astfel in 1818 s-a revenit la cele 13 fasii initiale, care au ramas neschimbate ulterior, pentru fiecare stat care s-a alaturat Uniunii adaugandu-se doar o stea. Astazi, drapelul are 13 dungi orizontale si 50 de stele reprezentand cele 50 de state. Dungile rosii simbolizeaza curajul, cele albe simbolizeaza libertatea, iar fondul albastru reprezinta loialitatea.

Tot intr-o zi de 4 aprilie, in 1199, in Marea Britanie murea Richard I “Inima de Leu”, rege al Angliei intre 1189–1199. Rege din dinastia Plantagenet, el a participat la cruciade si a devenit simbol al cavalerului medieval.

In anul, 1459, pe 4 aprilie se incheie un tratat de pace intre Stefan cel Mare, domn al Moldovei (1457–1504) si reprezentantul Poloniei, Andrei Adrowasz. Se prevedea incetarea starii de razboi intre Moldova si Polonia, indepartarea lui Petru Aron de la hotarele Moldovei, recunoasterea suzeranitatii polone de catre Stefan

In 1827, pe 4 aprilie, chimistul englez John Walker vindea prima cutie cu bete de chibrit care se aprindeau prin frecare pe o suprafata aspra. Primele 100 de chibrituri, ale caror bete erau facute din carton rulat, costau un siling, in conditiile in care un muncitor britanic castiga 25 de silingi pe luna.

La 4 aprilie 1877 era infiintata Societatea Stiintelor Medicale din Bucuresti.

Tot intr-o zi de 4 aprilie, in 1920, era prezentat, la Cinematograful militar din Bucuresti, primul desen animat romanesc: “Pacala in luna”, realizat de Aurel Petrescu. Succesul acestui film l-a determinat pe regizor sa continue, realizand noi filme despre Pacala: “Pacala amorezat“ si apoi “Pacala si Tandala la Bucuresti”.

Pe 4 aprilie 1983 avea loc prima misiune orbitala a navetei spatiale americane “Challanger”.

In 2003, pe 4 aprilie, era inaugurat Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi – la Bucuresti. Acest muzeu reuneste documente rare si harti de o mare valoare istorica.

 

sursa: magicfm.ro

ro_RO