S-a întâmplat pe 11 ianuarie

Intr-o zi de 11 ianuarie, in 1569, era organizata prima loterie despre care exista date, eveniment care s-a tinut in Anglia.

Pe 11 ianuarie 1600, Imparatul Rudolf al II–lea primea solia lui Mihai Viteazul (foto), condusa de banul Mihalcea, care cerea recunoasterea domnului roman ca principe al Transilvaniei.

In 1753, pe 11 ianuarie, era deschis British Museum, unul dintre cele mai vechi si mai importante muzee din lume, cu exponate variind de la mumii egiptene la comori romane.

La 11 ianuarie 1865, avea loc la Cernauti prima adunare a “Societatii pentru cultura si literatura romana din Bucovina”.

Tot intr-o zi de 11 ianuarie, in 1909, Congresul Partidului National Liberal il alegea pe Ionel I.C. Bratianu presedinte.

Intr-o zi de 11 ianuarie, in 1922, era folosita pentru prima data pe un pacient insulina, in tratarea diabetului. Pacientul era Leonard Thompson, un baiat de 14 ani internat la Toronto General Hospital. Prima injectie cu insulina, care i-a fost administrata de catre medicul Frederick G. Banting, i-a produs severe reactii alergice, din cauza ca insulina era impura. Prin urmare, nu i s-a mai injectat insulina decat 12 zile mai tarziu, dupa ce  biochimistul James Collip a muncit zi si noapte si a reusit sa purifice extractul (sub indrumarea lui John J.R. Macleod). Cea de-a doua injectie, care nu i-a mai produs reactii adverse si I-a imbunatatit considerabil starea sanatatii, i-a fost administrata pe 23 ianuarie 1922. In februarie 1922 Frederik. G. Banting si Charles H. Best au publicat un articol in care se prezentau rezultatele experimentale obtinute prin aplicarea insulinei, noua denumire a hormonului pancreatic, si care confirmau concluziile profesorului doctor roman Nicolae Paulescu, al carui articol despre descoperirea hormonului antidiabetic produs de pancreas, numit de Nicolae Paulescu pancreina aparuse deja in 31 august 1921 in revista belgiana Archives Internationales de Physiologie. Desi articolul lui Banting si Best a aparut dupa articolul lui Paulescu, Premiul Nobel pentru Medicina din 1923 a fost acordat cercetatorilor canadieni Frederick Banting, pentru activitatea experimentala desfasurata, si lui John James Rickard Macleod, pentru utilizarea insulinei in practica clinica, desi meritul principal l-a avut biochimistul Collip. Banting, jignit de faptul ca Best nu fusese mentionat, a decis sa imparta Premiul Nobel cu el, iar  Macleod l-a impartit cu James Collip. Nicolae Paulescu nu a fost mentionat absolut deloc. Insa, in 1969, diabetologul scoţian Ian Murray a vrut sa scrie un istoric al descoperirii insulinei si a constatat ca Paulescu publicase primul lucrari valoroase in care a descris cu lux de amanunte acţiunile hormonului antidiabetic pancreatic. Articolu sau a aparut in 1971. Drept reactie, Profesorul Tiselius, directorul Institutului Nobel, si-a exprimat public parerea ca Nicolae Paulescu merita cu prioritate sa primeasca Premiul Nobel in 1923 pentru descoperirea insulinei, dar – conform statutelor Comitetului – excludea posibilitatea unei reparatii oficiale, exprimandu-si doar speranta ca “opera de pionerat” a lui Paulescu va fi elogiata cum se cuvine de forurile stiintifice internationale.

Pe 11 ianuarie 1935, americana Amelia Earhart, pioner in aviatie si o militanta angajata pentru drepturile femeii, devenea prima persoana care zbura singura din Honolulu, Hawai, in Oakland, California si prima femeie care zbura singura deasupra Oceanului Pacific.

In 1940, pe 11 ianuarie, avea loc, la Leningrad, premiera baletului “Romeo si Julieta” de Serghei Prokofiev.

Tot intr-o zi de 11 ianuarie, in 1946, se proclama Republica Albania, care va fi condusa pana in 1985 de catre Enver Hoxha. Din 1945 pana in 1990 Albania a avut unul dintre cele mai represive guverne din Europa. Partidul comunist a fost creat in 1941 sustinut de catre Uniunea Partidelor Bolsevice. Toti cei care s-au opus partidului au fost eliminati.

Pe 11 ianuarie 1952 era creata “Comisia ONU pentru Dezarmare”.

In 1984, pe 11 ianuarie, Thriller, albumul lui Michael Jackson, devenea cel mai bine vandut album al tuturor timpurilor. Thriller, cu 10 milioane de copii vandute, depasea precedentul cel mai bine vandut album, coloana sonora a filmului Saturday Night Fever.

 

sursa: magicfm.ro

ro_RO