Astazi este Sfantul Nicolae (in calendarele crestin-ortodox, romano-catolic, greco-catolic si lutheran). Sfantul Nicolae este patronul spiritual al Tarilor de Jos, Rusiei, al provinciei Lorena, precum si al mai multor orase vest-europene. Sfantul Nicolae este cunoscut ca protector al celor acuzati pe nedrept, al comerciantilor, calatorilor, fetelor nemaritate, mireselor si, in special, al copiilor mici.
Exista mai multe legende legate de acest sfant, dar cea mai raspandita dintre ele spune astfel: trei surori, fetele unui nobil sarac, nu se puteau marita datorita situatie financiare precare. Se spune ca atunci cand fata cea mare a ajuns la vremea maritisului, Nicolae, ajuns deja episcop, a lasat noaptea, la usa casei nobilului, un saculet cu aur. Povestea s-a repetat intocmai si cand a venit vremea de maritis pentru cea de a doua fata. Cand i-a venit vremea si celei de a treia fete, nobilul a stat de paza pentru a afla cine era cel care le-a facut bine fetelor sale. In acea noapte, nobilul a stat de paza si l-a vazut pe cardinalul care lasa saculetul cu aur. Se spune ca Sfantul Nicolae s-a urcat pe acoperis si a dat drumul saculetului prin hornul casei, intr-o soseta pusa la uscat, motiv pentru care a aparut obiceiul agatarii sosetelor de semineu. Dupa ce tatal fetelor a vazut cele intamplate, Nicolae l-a rugat sa pastreze secretul, insa acesta nu a rezistat tentatiei de a povesti mai departe. De atunci, oricine primea un cadou neasteptat ii multumea lui Nicolae pentru el. Cei trei saculeti cu aur facuti cadou fetelor de nobil au devenit simbolul Sfantului Nicolae sub forma a trei bile de aur.
Intr-o zi de 6 decembrie, in 1768, era publicata prima editie a „Encyclopaedia Britannica”, cea mai veche enciclopedie generala scrisa in limba engleza. Considerata de multi ca fiind prima autoritate in domeniu, articolele sale sunt de regula considerate corecte, de incredere si bine scrise.
Pe 6 decembrie 1877, inventatorul american Thomas Alva Edison realiza prima inregistrare Sonora, recitand “Mary had a Little Lamb”, la West Orange, New Jersey.
In 1877, pe 6 decembrie, aparea primul numar al celui mai mare ziar american din Washington, DC – The Washington Post. Ziarul a fost premiat cu 47 de premii Pulitzer pana in prezent si are un tiraj de peste 650.000 de exemplare zilnic.
La 6 decembrie 1880, era emis decretul potrivit caruia orasul Buenos Aires devenea capitala Republicii Argentina.
In 1892, pe 6 decembrie, avea loc la Teatrul Mariinski din Sankt Petersburg premiera baletului „Spargatorul de nuci” de Piotr Ilici Ceaikovski (libret Marius Petipa, dupa versiunea lui Alexandre Dumas a basmului lui E.T.A.Hoffmann, coregrafie Lev Ivanov).
Pe 6 decembrie 1897, Londra devenea primul oras din lume in care circulau taxi-uri cu licenta de transport.
Tot intr-o zi de 6 decembrie, in 1912, avea loc la Braila primul Congres al muncitorilor din toate porturile Romaniei. Cu aceasta ocazie s-a constituit Uniunea lucratorilor de transport pe apa si pe uscat din Romania.
In 1944, pe 6 decembrie, depunea juramantul ultimul guvern dinainte de 1989 in care erau reprezentate partidele burgheze. Premier era Nicolae Radescu, PNT si PNL detineau 7 ministere, iar FND, 8 ministere.
Pe 6 decembrie 1965 se incheiau lucrarile la prima magistrala feroviara electrificata din Romania, Brasov-Predeal.
La 6 decembrie 1998, in Romania se constituia Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
In 2005, pe 6 decembrie, era semnat, la Bucuresti, acordul privind instalarea unor baze americane militare pe teritoriul Romaniei. A fost primul acord de acest fel semnat de Washington cu un fost stat comunist din Europa de Est.
Sursa: magicfm.ro