Intr-o zi de 10 octombrie, in 1903, nemtii lansau pe piata aspirina. Noul medicament a fost obtinut de un chimist bavarez, Felix Hoffman, pentru a ameliora reumatismul tatalui sau. Aspirina este un medicament antiinflamator non-steroidian, folosit in general ca analgezic, antipiretic, sau antiinflamator. In doze mici, are efect anticoagulant si se foloseste pe termen lung pentru diminuarea riscului de infarct. Hipocrate, medicul grec dupa care s-a numit Juramantul lui Hipocrate, a scris in secolul al V-lea despre o pudra amara extrasa din scoarta de salcie care avea puterea de a usura durerile si de a reduce febra. Acest remediu este mentionat in texte antice din Sumeria, Egipt si Asiria. Amerindienii foloseau si ei scoarta de salcie impotriva durerilor de cap, febrei, durerilor musculare si reumatismului. Preotul englez Edmund Stone a notat in 1763 ca scoarta salciei este un remediu eficace impotriva febrei. Extractul activ al scoartei, numit salicina, dupa numele latin pentru salcia alba (Salix alba), a fost izolat in forma sa cristalina in 1828, de catre farmacistul francez Henri Leroux si chimistul italian Raffaele Piria, care au reusit sa separe acest acid in forma sa pura. Salicina este foarte acida cand este intr-o solutie apoasa saturata, avand un nivel pH de 2,4, de aici numele de acid salicilic. Aspirina a fost derivata la inceput din acidul salicilic, extractul din coaja de salcie, dar in 1899 era realizat un procedeu de a obtine acidul salicilic prin sinteza.
Tot intr-o zi de 10 octombire, in 1813, se nastea in Le Roncole, Italia, Giuseppe Verdi, compozitorul datorita caruia iubitorii de opera pot vedea si asculta astazi Nabucco, La Traviata, Rigoletto sau Aida.
Pe 10 octombrie 1857 incepea constructia cladirii Universitatii din Bucuresti dupa planurile arhitectului Alexandru Orascu.
In 1865, pe 10 octombrie, era patentata in Statele Unite, de catre John Wesley Hyatt, bila de biliard din nitroceluloza, care se foloseste si astazi. Hyatt a fost primul care a reusit sa ofere un substitut pentru bilele de fildes, folosite la acea vreme.
Tot intr-o zi de 10 octombire, in 1872, Ion Creanga era exclus din cler, deoarece “si-a părăsit nevasta, a tras cu pusca în ciorile care murdăreau Biserica Golia si s-a tuns ca un mirean”, lucruri considerate incompatibile cu statutul de diacon. În 1993, Ion Creanga era reprimit post-mortem în rândurile clerului.
Pe 10 octombrie 1913 era inaugurat Canalul Panama, un canal maritim care traversează istmul Panama in America Centrala, legand oceanele Atlantic si Pacific. Din acest moment, navele nu mai trebuie sa treaca pe drumul periculos prin Trecerea Drake si Capul Horn in punctul cel mai sudic al Americii de Sud, iar o nava care pleaca din New York catre San Francisco prin canal traverseaza doar 9.500 km, in loc de 22.500 km cat presupunea ruta ocolitoare pe la Capul Horn. Acest lucru s-a facut, insa, cu sacrificii insemnate. Constructia canalului cu o lungime de 77 km a fost presarata de probleme, cum ar fi bolile (in special malaria si febra galbena), si enorme alunecari de teren. Se estimeaza ca la constructia canalului au murit in jur de 27.500 de muncitori. In fiecare an prin canal trec mai mult de 14.000 de nave.
In 1914, pe 10 octombrie, murea la Sinaia Majestatea Sa Carol I, Rege al Romaniei, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, pe numele sau complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen. Carol I a condus Principatele Romane si, apoi Romania, dupa abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza. A domnit 48 de ani (cea mai lunga domnie din istoria statelor romanesti), a obtinut independenta tarii, careia i-a si crescut prestigiul, a redresat economia si a pus bazele unei dinastii. Nu a avut urmasi, iar dupa moartea sa rege a devenit nepotul sau, Ferdinand von Hohenzollern-Sigmaringen, devenit Ferdinand I.
Pe 10 octombrie 1933, chimistul american Waldo L. Semon inventa vinilinul (PVC-ul).
Tot intr-o zi de 10 octombrie, si tot in 1933, era lansat pe piata primul detergent de uz casnic, Dreft, un produs sintetic destinat menajului.
In 1964, pe 10 octombrie, in Japonia avea loc deschiderea celei de-a XVIII–a editii a Jocurilor Olimpice de Vara. Romania obtinea la acest eveniment sportiv 11 medalii (2 aur, 4 argint, 5 bronz), iar cele de aur erau cucerite de Iolanda Balas si Mihaela Penes.
Pe 10 octombrie 1967 intra in vigoare Tratatul privind utilizarea pasnica a spatiului cosmic pentru urmatorii 60 de ani, semnat de catre U.R.S.S., S.U.A. si Marea Britanie la 27 ianuarie 1967.
In 1971, americanii aveau propriul lor “Pod al Londrei”. Pe 18 aprilie 1968, Podul Londrei, construit in 1826 si a carui structura de rezistenta era grav afectata, era cumparat de un investitor american cu peste un milion de lire sterline. Constructia care insemnase atat de mult pentru Londra, inlocuita acum de un pod nou, a fost desfacuta in bucati, ca un gigantic puzzle, si trimisa peste Atlantic, ajungand in California pe 5 iulie 1968. A fost reconstruit in Lake Hatsu City, la jumatatea drumului dintre Phoenix si Las Vegas, iar in 1971 era inaugurat in noua locatie.
sursa: magicfm.ro