Acces mai ușor la informații științifice

Comisia Europeană a prezentat unele măsuri pentru îmbunătățirea accesului la informațiile științifice din Uniunea Europeană. În acest fel se speră ca, până în 2016, 60% din articolele de cercetare finanțate din fonduri publice europene să fie disponibile gratuit.

Comisia Europeană a realizat că un acces extins și mai rapid la documente și date științifice va permite cercetătorilor și întreprinderilor să profite cu mai multă ușurință de rezultatele activității de cercetare finanțate din fonduri publice.

Acest lucru va stimula capacitatea de inovare a Europei și va oferi cetățenilor un acces mai rapid la avantajele oferite de descoperirile științifice, în timp ce UE va beneficia de un randament sporit al investițiilor sale de 87 de miliarde de euro pe an în cercetare și dezvoltare.

Așa se face că începând din 2014, toate articolele realizate cu finanțare prin programul Orizont 2020 vor trebui să fie făcute accesibile  imediat, de către editor, care le va pune la dispoziție online (așa-numitul acces liber de tip „Gold”); costurile de publicare anticipate putând  fi eligibile pentru rambursare de către Comisia Europeană. Și cercetătorii sunt obligați ca în cel mult șase luni după publicare (12 luni pentru articole în domeniul științelor sociale și umaniste) să permită accesul la materiale.

Aceste măsuri vin în completarea comunicării adoptate de Comisie privind realizarea Spațiului european de cercetare în contextul în care un studiu european relizat recent arată că, în prezent, doar 25% dintre cercetători își partajează datele în mod deschis.

84% dintre respondenții care au participat la o consultare publică în 2011 au declarat că accesul la literatura științifică nu este optim. Studiile arată că fără un acces rapid la literatura științifică actualizată, întreprinderile mici și mijlocii au nevoie de cu doi ani mai mult pentru a aduce pe piață produse inovatoare.

În acest fel , Comisia Europeană speră că va ajuta cercetătorii să respecte obligațiile privind accesul liber și va promova o cultură a schimbului de informații.

Sursa: edu-news.ro

ro_RO

Fii la curent cu noutățile

Fii la curent cu cele mai noi știri! Abonează-te la newsletterul nostru.

Te-ai abonat cu succes la newsletter. Îți mulțumim.