Prima lecție de caligrafie

Inainte de a incepe scoala este foarte important ca mana copilului sa fie obisnuita cu operatiunea “scris”. Din perioada prescolara este timpul sa incepi sa ii predai copilului primele lectii de caligrafie. Incearca sa-i starnesti interesul pentru intalnirea cu hartia si instrumentul de scris in moduri cat mai creative.

Dreptaci sau stangaci?

Inainte de a trece la invatarea primelor litere si folosirea primelor instrumente de scris este important sa iti cunosti bine copilul si sa stabilesti cateva lucruri care stau la baza scrisului. Sunt din ce in ce mai multe situatii in care parintii nu au nici cea mai vaga banuiala despre faptul ca pustiul lor este stangaci. Si uneori nu sunt vinovati. Aceasta etse o particularitate a oamenilor de cele mai multe ori mascata involuntar.

Este momentul sa afli cu ce mana va manevra copilul stiloul: cu dreapta sau cu stanga?. Nu uita sa verifici si ceilalti “coordonatori”: ochiul, urechea, chiar si piciorul. Daca nu reusesti sa iti dai seama daca este sau nu dreptati, solicita sprijinul unui psiholog sau neuropshiatru. Un specialist este in masura sa depisteze trasaturile specifice ale unui stangaci.

Cum il inveti sa scrie mai usor?

Primul pas in a-l invata pe copil sa scrie este desenatul. Inainte de a trece la litere si numere, copilul trebuie incurajat sa deseneze inca de mic. Asa va reusi sa se familiarizeze cu instrumentele de scris si cu hartia. Inainte ca micutul tau sa inceapa sa scrie literele trebuie mai intai sa stie sa le recunoasca si sa le inteleaga. De asemenea el trebuie sa stie si sa recunoasca literele si dupa cum suna. Pentru asta, este important sa adaptezi literele si numerele la mediul lui de viata. Foloseste-te de desene, cartoane, cuburi si de alte obiecte prin care sa il ajuti sa se familiarizeze cu literele. Foloseste-te de cantacele pentru a-l invata alfabetul si asociaza literele si cu imagini.

Urmatorul pas este sa il inveti sa tina corect instrumentele de scris si pozitia mainii. La inceput, copilul trebuie invatat sa faca semne de baza si nu direct litere. De exemplu linii drepte, oblice, cercuri etc. Apoi, cu rabdare formati impreuna literele. Nu incerca sa inveti un copil prescolar mai multe litere dintr-odata. Invata-l pe rand si lasa-l sa exerseze mereu litera pana cand ii iese bine, apoi sa treaca la o alta.

Sursa: copilul.ro

ro_RO