Pentru foarte putini dintre noi, a vorbi in public este o experienta placuta. Sa te expui in fata unui public, sa-i captezi atentia si sa prezinti coerent (si, eventual si intr-un mod interesant) o serie intreaga de idei este o provocare pentru oricine. Ceea ce pentru multi este o situatie dificila, pentru unii devine un prilej de panica, de teama intensa si de blocaj. Acesta este cazul celor care sufera de frica de a vorbi in public.
Citeste situatiile de mai jos si gandeste-te daca adolescentul tau se regaseste sau nu in exemplele date:
– in clasa se asaza deseori in ultima banca,
– nu raspunde neintrebat la ore si nu ridica mana,
– iese la tabla doar daca este pus de catre profesorul de la clasa,
– prefera sa taca daca cei din jur au pareri impartite (nu se amesteca in discutiile lor si nici nu isi spune parerea, chiar daca are una),
– evita sa aiba de-a face cu deciziile care se iau in clasa si merge pe principiul “asa cum a spus celalalt”,
– daca lucreaza intr-o echipa va accepta orice rol, insa nu si pe cel de reprezentant al echipei
– refuza sa adopte un rol de lider, cu toate ca are cunostintele necesare pentru a face fata acestei sarcini;
– atunci cand este implicat intr-un conflict, prefera sa nu comenteze deoarece ii este dificil sa ia atitudine in fata celorlalti.
Toate situatiile de mai sus caracterizeaza cu usurinta liceanul care are o asa numita “frica de a vorbi in public”. Acest tip de fobie poate sa apara de la cele mai mici varste si multi dintre cei cu simptome specifice ajung sa le poarte cu ei si mai tarziu in viata, daca nu iau masuri pentru a o depasi.
De ce e atat de important sa poti sa vorbesti liber in public?
De ce apare frica de a vorbi in public?
– o fire “emotiva” (sau anxioasa), trasatura care este mostenita genetic,
– convingeri irationale, precum: “Ca sa vorbesti in public trebuie sa fii o persoana extraordinara”, “Este ingrozitor de greu si de stresant sa vorbesti in public!”, “O prezentare reusita inseamna ca toata lumea din public este atenta, iar eu nu voi reusi asta.”, “Sigur toti vor crede ca sunt plictisitor!”,
– experiente nefericite legate de prezentarea in public: o prezentare nereusita (sau pe care copilul o considera astfel), critici legate de abilitatile de prezentare pe care copilul le-a primit de la o persoana cu autoritate, ironii ale colegilor etc.
– refuzul unei anumite ocazii de a vorbi in public, lucru care va “crea un precedent”: a doua oara, copilul va refuza din nou, pentru ca deja este convins ca nu este potrivit pentru el sa vorbeasca in public.
Cum iti sustii copilul sa poata vorbi in public?
2. Ajuta-l pe copil sa isi ajusteze asteptarile pe care le are de la el insusi si pe care crede ca le au ceilalti de la el. Multi dintre oamenii care se tem sa vorbeasca in public au convingerea ca ceilalti se asteapta la o prezentare extraordinar de interesanta, amuzanta si placuta, precum cele realizate de persoane cu experienta in domeniu. Acest lucru creeaza un stres suficient de puternic pentru a determina pe oricine sa nu vrea sa vorbeasca in public. Arata-i copilului tau ca nu trebuie sa realizeze o prezentare extraordinara, pentru ca nimeni nu asteapta asta de la el si pentru ca nu este nevoie. O prezentare obisnuita este suficient de buna. In timp, isi poate imbunatati abilitatile de prezentare daca doreste acest lucru.
3. Ajuta-l sa isi schimbe perspectiva. Suntem obisnuiti sa credem ca anumite situatii sunt stresante si sa le privim ca pe o problema. Explica-i adolescentului tau importanta modului in care privesti o situatie: a vorbi in public poate fi o problema sau o provocare. O mare parte din succes depinde de atitudinea lui fata de situatie. Daca isi va schimba atitudinea, este posibil sa descopere ca lucrurile nu sunt atat de negre pe cat par.
4. Imprieteneste-l cu frica. Frica paralizeaza cele mai multe initiative ale noastre. Arata-i ca doar faptul ca se teme nu este suficient pentru a renunta. Explica-i faptul ca frica este de fapt, o emotie banala: toti oamenii traiesc senzatii de teama in diverse situatii. Majoritatea celor care au prezentat ceva de fata cu alte persoane, chiar si cei mai buni oratori, se pot teme de aceasta situatie, dar aleg sa o confrunte.
5. Incurajeaza-l sa ia parte la cursuri de abilitati de prezentare. Exista destul de multe oportunitati de acest fel pentru copii si tineri, ajutandu-i intr-un cadru prietenos sa “stapaneasca secretele” unui discurs reusit.