Educatia copiilor intre familie si scoala

Psihologii, psihiatrii si alti specialisti au pareri diferite in ceea ce priveste principalul factor in educatia copiilor si, respectiv, in prevenirea abandonului scolar si delincventei juvenile. Majoritatea sustin ca familia este cea care isi pune amprenta, de cele mai multe ori definitiv, pe modul de formare a personalitatii tanarului om.

Altii afirma ca scoala este cea care modeleaza copilul. Multi parinti care au copii mai “nazdravani” ii ameninta cu celebrele cuvinte: “Lasa ca mergi tu la scoala!”

Oricat s-ar stradui cadrul didactic in ciclul primar si apoi in cel gimnazial sa corecteze comportamentele deviante ale elevilor, nu ar avea rezultate semnificative daca nu beneficiaza de sprijinul familiei.

In clasele primare invatatoarea primeste din partea copiilor o mare credibilitate, mai ales daca aceasta a stiut cum sa le capteze atentia. Elevii o vad ca si prietena lor si, mergand acasa, spun ca doamna invatatoare le-a cerut sa faca ceva anume pentru a doua zi. Majoritatea se supara foarte tare si chiar plang daca nu reusesc sa isi rezolve temele sau daca parintii nu au materialele necesare. Din acest motiv cadrul didactic trebuie sa cunoasca foarte bine situatia financiara a fiecarei familii pentru a da teme diferentiate.

Realizand periodic vizite la domiciliul copiilor invatoarea isi formeaza o vedere de ansamblu asupra mediului in care se dezvolta acestia. Pot exista diferente mari intre ceea ce spun parintii si ceea ce se intampla in realitate. Multi din parintii de astazi isi lasa copiii sa vizioneze la televizor desene, emisiuni si filme care ii fac mai violenti si care contin expresii si cuvinte pe care cei mici le folosesc fara sa le cunoasca sensul si care, de cele mai multe ori, sunt vulgare.

Insisi parintii spun ca ei nu s-ar putea uita la astfel de “prostii”, dar nu le interzic celor mici sa se uite.

Ne aflam oare intr-o societate in care copiii isi conduc parintii? Nu este indicata autoritatea excesiva a parintilor, ci o comunicare eficienta cu cel mic in care parerile si dorintele lui sa fie ascultate si luate in considerare, in special cele care sunt benefice pentru el. Copilul nu trebuie condus, ci dirijat, implicat si sustinut in deciziile importante ce tin de persoana sa.

Comunicarea intre familie si scoala este esentiala pentru ca societatea sa aiba tineri educati si morali.

Sursa: calificativ.ro

ro_RO