Ce ne dorim pentru copiii nostri in 2012

Fiecare inceput de an este un excelent prilej de a face bilantul pentru anul care a trecut si lista cu dorinte pentru anul nou. Nu ratati sansa de a pune pe hartie sau in gand prioritatile lui 2012. Numai cine nu viseaza nu are cum sa i se indeplineasca visele.

Acordati atentia cuvenita si capitolului familie, parinti si copii, nu numai carierei si dragostei.

Trebuie sa va trasati cateva idei clare despre modul in care vreti sa evolueze relatia pe care o aveti cu copiii, ce asteptari aveti de la ei, cum trebuie sa-i indrumati in activitatea lor scolara, in relatiile cu prietenii, in gasirea si practicarea unor activitati extra-scolare.

Inainte de a va dori alte lucruri, incercati sa pretuiti ceea ce aveti deja!

Iata cateva sugestii cu punctele care trebuie sa atinga lista voastra:

– Incercati sa fiti mai buni in relatia cu cei mici, adica nu trebuie sa-i lasati sa va sara in cap sau sa fiti indulgenti cu nazbatiile lor, ci sa gasiti cele mai bune metode educative.

– Motivati-i sa fie in 2012 mai buni, mai cuminti, mai ascultatori si la finalul anului, cand veti face impreuna bilantul, sa-si primeasca rasplata: un cadou mult dorit, o bicicleta, un laptop, un sevalet, jucaria preferata, o carte valoroasa, un set de accesorii muzicale etc.

– Indrumati-i sa practice in acest an un sport; consultati-va cu copilul ce i-ar placea sa faca si inscrieti-l la un club sportiv: tenis, inot, fotbal, handbal, volei, patinaj. Nu trebuie sa-l impingeti spre performanta daca nu-i place, ci considerati practicarea unui sport ca o modalitate de dezvoltare armonioasa a corpului sui mintii.

– Convingeti-l pe copil sa-si aleaga un hobby, sa aiba o activitate pe care sa o practice in timpul liber: sa colectioneze diferite obiecte, sa practice anumite jocuri educative, sa picteze, sa studieze un instrument muzical, sa se inscrie la cursuri de dans ori balet, sa faca parte dintr-un club de mici actori etc.

– Propuneti-i copilului sa va ajute la treburile gospodaresti. Faceti impreuna un plan pe aceasta tema. De exemplu, sambata preparati impreuna desertul preferat sau aranjati impreuna lucrusoarele lui in dulapul de haine.

– Stabiliti un barem pentru activitatea scolara. De exemplu, de cate ori obtine note bune, mergeti impreuna la filmul de animatie preferat.

– De ziua de nastere sau de ziua numelui, faceti-i copilului o surpriza placuta: o petrecere cu cativa dintre colegii si prietenii lui. Faceti-l sa inteleaga ca merita acest lucru fiindca a fost cuminte, ascultator si a luat note bune la scoala.

– Stabiliti un program pentru toate vacantele din 2012: unde plecati, cu cine si ce activitati veti intreprinde. In afara de joaca si distractie, programati pentru vacanta vizita la un muzeu, la o expozitie de arta, la un spectacol pentru copii, la circ, la patinoar.

– Nu ratati participarea alaturi de copil la activitatile culturale importante din 2012. De exemplu, inaugurari, lansari, festivaluri, targuri, expozitii, toate care au ca tema universul copiilor si al parintilor.

Reamenajati camera copilului. Acest lucru nu se refera neaparat la cheltuirea banilor pentru redecorare, ci la trierea lucrurilor si a obiectelor care nu-i mai sunt necesare copilului, care il incomodeaza la varsta lui. Copiii evolueaza si in functie de mediul in care stau zi de zi. Un scolar nu trebuie sa mai aiba in camera lui jucarii de gradinita si carti de colorat.

– Tratati cu mai mult umor toate actiunile copilului. Nu va mai stresati, nu va mai enervati din orice fleac, nu reactionati brusc la orice replica a micutului. Consumati-va toata aceasta energie in alte scopuri, mai utile si mai creative. Bucurati-va de timpul petrecut alaturi de copil si faceti-l pe acesta sa aiba o copilarie fericita.

Alegeti din aceasta lista numai lucrurile care vi se potrivesc si construiti-va propria lista de prioritati. Poate cuprinde si implicarea tatalui in multe dintre activitatile casnice sau in cresterea copilului, poate cuprinde venirea pe lume a unui copil – motiv de bucurie pentru fratior si surioara, poate cuprinde implicarea bunicilor in diferite actiuni pe care le pot face alaturi de nepotii lor, poate cuprinde un nou stil de abordare a vietii in familie.

2012 sa fie un an mai bun si mai fericit!

Sursa: prokid.ro
ro_RO