Castelul Peles: Neorenasterea Germana

In decursul secolului al XIX-lea, intreaga Europa se transforma intr-un vast santier de edificii publice si private. Majoritatea acestor edificii sunt tributare, din punct de vedere stilistic, fenomenului artistic denumit Istorism, prin eclectismul optiunilor estetice si prin semnificatia ideologic-istorica, legata de ideea identitatii nationale, ca si de aceea a vechimii familiilor nobiliare.

Istorismul readuce in actualitate, formule stilistice uitate, precum stilurile gotice, Renasterea timpurie si tarzie, barocul etc.
Castelul Peles se inscrie in lista monumentelor de tip istorist, arhitectii si decoratorii angajati de catre comanditar, regele Carol I, reusind sa creeze, atat in arhitectura exterioara cat si in designul incaperilor, o sinteza stilistica in care predomina stilul neorenasterii germane.

Expozitia temporara, Neorenasterea germana la Castelul Peles va sublinia importanta acestui fenomen artistic pentru devenirea castelului Peles, ca leagan al dinastiei Hohenzollern in Romania. Prin intermediul pieselor de arta decorativa si plastica din patrimoniul muzeului, se va crea o atmosfera specifica primei faze de finalizare a lucrarilor de constructie,1882-1883. Vom sublinia importanta unor creatii artistice germane care imbogatesc colectia de arta a regelui Carol I, ale manufacturilor de mobilier Julius Daniel Heymann din Hamburg si August Bembé din Mainz, ale furnizorilor de piese din argint de la Augsburg, Nürnberg si München, ale atelierelor renane de producere a canilor de bere din gresie si ale obiectelor din sticla pictata, realizate in atelierele din Bavaria.

Expoziţia se viziteaza în perioada:

21 octombrie – 13 ianuarie 2012.

Programul de vizitare:
Miercuri 11:00 – 17:00
Joi – Duminica 9:15 – 17:00
Ultima intrare la ora 16:15.

Tariful de vizitare:
Adulţi – 6 lei
Card Euro <26 – 1,5 lei
Elevi şi studenţi – 1,5 lei
Pensionari – 3 lei

Alte informatii aici

Prezentarea expozitiei

Neorenasterea Germana la Castelul Peles from 2 Bad on Vimeo.

ro_RO