Atentie parinti: Jocurile video violente schimba activitatea cerebrala

Jocurile violente au fost mereu criticate pentru ca afecteaza comportamentul jucatorilor, insa niciodata nu s-a stiut cum. Un grup de cercetori a realizat un studiu al carui rezultat este ingrijorator.

Jocurile video violente sau alte programe asemanatoare au fost mereu criticate pentru ca afecteaza creierul tinerilor.

Cercetari aprofundate s-au facut pe acest subiect si rezultatul a fost uimitor: „Aceste tehnologii au un impact mare asupra creierului, cauzand dependenta”. Si mai mult, au fost realizate studii in la nivel emotional al celor care se joaca jocuri pe calculator. Astfel s-au descoperit diferente in activitatea creierelor celor care se jucau si a celor care nu se jucau.

O prezentare la intalnirea anuala a Societatii Radiologice din America de Nord a adus in discutie rezultatele RMN folosite pentru a analiza efectele jocurilor violente asupra activitatii cerebrale, scrie Daily Mail.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 22 de barbati tineri. Pe langa RMN, ei au fost supusi unei evaluari psihologice verbale si au fost insarcinati sa numere. Unul din grupuri s-a jucat un shooter 10 ore pe zi, timp de o saptamana, iar ceilalti nu s-au jucat deloc. Dupa o saptamana, „jucatorii” aveau mai putina activitate cerebrala in anumite regiuni unde fusesera scanati.
Dr. Yang Wang, profesor asistent in cercetare la Departamentul de Stiinte Radiologice si Imagistice de la Universitatea Indiana a spus ca „pentru prima data au avut dovada ca cei care se joaca pe calculator jocuri violente au o activitate cerebrala in regiunile frontale mai mica decat ceilalti. Aceste regiuni din creier sunt foarte importante in controlarea emotiilor si a comportamentului agresiv.”

Vestea buna pentru parinti este ca aceste schimbari se diminueaza dupa numai o saptamana. Cercetatorii atrag totusi atentia ca efectele jocurilor violente sunt de lunga durata.

Aceasta este prima dovada concreta ca jocurile video influenteaza sau schimba activitatea cerebrala a oamenilor. Inca nu se stie daca aceste zone din creier sunt utilizate la deprinderea de noi calitati, insa, faptul ca zona este, aparent, in stransa legatura cu functiile cognitive si controlul emotional, este ingrijoratoare.

Sursa: 9am.ro

ro_RO