Din misterele vieţii: cand se nasc copii talentaţi?

Depind capacitatile copilului de varsta parintilor?
Circa 70% din persoanele care manifesta talente deosebite s-au nascut cand varsta tatilor se situa intre 30 – 35 de ani, iar mamele au fost mai tinere de 29 de ani, conform teoreticienilor geneticieni americani si rusi, care au elaborat un studiu statistic amplu pe aceasta tema.

Punctul culminant al maturitatii la barbati se situeaza in jurul varstei de 40 de ani si corespunde cu “maximum de talent la copii”. Un studiu din Anuarul Demografic publicat de O.N.U. arata ca aproximativ 70% din contemporanii nostri sunt nascuti cand tatal nu a atins 35 de ani. Varsta cea mai des intalnita la nasterea copilului este pentru tata 27 de ani iar pentru mama 26 de ani.

Savantii mai sus citati au intemeiat si un tabel in care au studiat si comparat date biografice ale unor personalitati – savanti eminenti, pictori, muzicieni, scriitori de renume – si au ajuns la concluzii diferite in comparatie cu cifrele referitoare la medie. Ei au descoperit ca, in cazul celor care au lasat o urma in istorie, varsta tatalui era cu minim zece ani mai ridicata decat media (27 ani), fluctuand intre 30 si 40 de ani, si au intre 40 si 50 de ani. In privinta mamei, indexul a deviat putin de la medie.

Exemple:

Si lista poate continua cu nume sonore, dar noi ne-am limitat la cateva, spunem noi concludente. Proportia cea mai ridicata de descendenti talentati se intalneste in cazurile in care tatal avea varsta cuprinsa intre 37 – 38 de ani la nasterea copilului. Acest lucru nu este intamplator. In Grecia antica varsta de 40 de ani era considerata culmea vietii, maturitatea deplina. De altfel, numerosi savanti sustin acelasi lucru.

Nivelul talentului la copii pare sa creasca o data cu cantitatea de informatii preluate si prelucrate de catre tati. In timp (odata cu inaintarea in varsta), fiind posibil sa atinga culmea la perioada maximelor potente spirituale, insemnand putin inainte de implinirea varstei de 40 de ani. Concluzia a fost urmatoarea: nasterea copiilor talentati (sau talentul lor) este legata de punctual culminant al maturitatii tatilor.

De ce tatal si nu mama?
Vladimir Gheodakian, savant rus, a inaintat ipoteza ca sexul masculin este raspunzator de “memoria operativa” a omenirii, in timp ce sexul femeiesc este raspunzator de “memoria permanenta”.

Prin urmare, omul isi datoreaza adaptabilitatea la schimbarile rapide ale mediului, mostenirii care provine de la parintele de sex barbatesc. Femeile conserva si transforma informatia genetica deja inmagazinata cu privire la faptele trecute. Asa se explica de ce experienta individuala a mamei nu influenteaza nivelul calitatilor copilului. Dar, nu trebuie sa intelegem ca tatal joaca rolul decisiv in formarea potentialelor talente. Fondul ereditar al mamei este cel care concentreaza inzestrarea pozitiva a viitorului talent, stransa de generatia de inaintasi din partea mamei. Natura s-a dovedit inteleapta. Atat mama, cat si tatal influenteaza calitatile copilului: mama aducand zestrea genetica, tatal contribuind cu calitatile prezente.

Oamenii talentati prezinta si anomalii?
Nu numai ereditatea ci si mediul este un factor demn de luat in seama in aparitia talentului. Studiind biografiile faimosilor invatati si ale oamenilor de arta, un reputat genetician American a observat ca oamenii talentati prezinta tot felul de anomalii mentale. Categoric, excentricitatile unui geniu bat mai mult la ochi decat cele ale oamenilor de rand. Si totusi, de ce talentele si anomaliile se intalnesc la acelasi om?

Psihologul rus Krusinski a lansat teoria conform careia se presupune ca pentru a permite trasaturilor genetice sa se manifeste, este nevoie de o anumita excitabilitate. Asa intelegem de ce inzestrarea se asociaza cu instabilitatea emotionala mai des intalnita in cazul tatilor mai in varsta decat al celor tineri. Odata cu trecerea anilor, schimbul mutatiilor genetice evolueaza la toti oamenii, aceste deviatii nelasand urmasii neafectati. Prin urmare, nu stim daca este bine sau rau pentru toti sa conceapta copii in perioada de varf a maturitatii. Toate acestea ne arata cat de complicata este aparitia talentului si cat de strans sunt corelati sunt factorii biologici de cei sociali.

Sursa: topexperti.ro

ro_RO