Inteligenţele multiple

Reveniţi cu gândul în copilarie, la perioada  când eraţi şcolar. Va mai amintiţi băiatul din ultima bancă, ce realiza schiţe  detaliate ale navelor spaţiale? De fetiţa care îi lăsa pe toţi în urmă la orele  de sport, sau stătea în prima banca la toate orele de muzică? Nu-l uitaţi nici  pe clovnul clasei, cu mutriţa lui haioasă şi capacitatea unică de a spune  poveşti hazlii. Cine l-ar putea uita pe colegul pasinat de filozofie, care părea  tot timpul a fi undeva departe, pierdut în visuri, aflat, probabil, într-un  proces continuu de autoanaliză, introspecţie şi de îmbunătăţire a personalităţii  proprii.

Conform cu modul în care  este masurata inteligenta în sistemul educativ traditional din SUA, nu ati putea  sa stabiliti daca acesti elevi sunt “inteligenti” decât daca ati cunoaste  coeficientii lor de inteligenta (IQ – Intelligence Quotient), obtinute în urma  testelor de inteligenta. Dar, oare, este aceasta singura metoda de a recunoaste  inteligenta?
Testul de inteligenta examineaza exclusiv aptitudinile  lingvistice, matematice si logice ale unei persoane. Desi aceste aptitudini  contribuie, într-adevar, la succesul elevilor din SUA, ele nu sunt întotdeauna  cel mai bun indicator al adevaratelor talente ale unei  persoane.

Conform cu teoria  inteligentelor multiple (Multiple Intelligences Theory), prezentata în premiera  de profesorul Howard Gardner, de la universitatea Harvard, exista o diversitate  de abordari intrinseci si talente pe care un om foloseste pentru a percepe,  întelege si a-si forma o imagine asupra lumii – cu alte cuvinte, mai multe  tipuri diferite de inteligenta. Oameni diferiti au inteligente diferite, sau  diferite combinatii ale acestora, care le influenteaza modul de a  învata.
Daca ne gândim la copii, la oameni în general, ca la niste persoane  care învata toata viata, ale caror capacitati de învatare au puncte tari si  puncte slabe, putem îmbunatati procesul de învatare daca le aratam celor ce  învata (indiferent de vârsta pe care o au) cum sa recunoasca si sa foloseasca  diferentele lor educationale.

Copiii, de fapt, toti oamenii, învata mai bine atunci  când privesc lucrurile din proprie perspectiva. Desi suntem capabili sa învatam  în foarte multe stiluri, unele ni se potrivesc mai bine decât  altele. Desprecopii.com incearca sa ofere suport pentru stilurile care vi  se potrivesc mai bine si va încurajam sa deveniti mai puternici din alte puncte  de vedere.
Iata câteva dintre cele mai cunoscute tipuri de inteligente  multiple pe care Desprecopii.com le apreciaza si  le încurajeaza. citeste in continuare

Continuati sa studiati  pentru a afla care este tipul de inteligenta pe care îl evidentiem si ce noi  activitati se potrivesc cu talentele dumneavoastra  speciale.

Sursa: www.desprecopii.com

ro_RO