Cum îți faci copilul să te asculte?

Bătaia NU este ruptă din rai, deși există o bine-cunoscută expresie ce promovează acest lucru. Disciplina nu este o pedeapsă și există mai multe moduri de a corecta comportamentul copilului tău fără a fi necesar să țipi la el.

Laudă reușitele!

De ce? Disciplina nu va funcționa și nu va fi eficientă dacă te vei concentra asupra copilului doar din când în când, atunci când are niște realizări positive. Copiii tânjesc după recunoaștere din partea părinților lor și deși atenția pozitivă este cea ideală, e bine să îl urmărești în orice situație- chiar și în cazul în care, de pildă, și-a lovit frățiorul mai mic și, chiar dacă, această faptă va trebui să fie penalizată.

Uneori reacțiile isterice ale unui copil nu sunt altceva decât un strigăt pentru atenție. O mamă a doi copii afirma: “Sunt de aproape aceeași vârstă și, deci, între ei este o permanentă concurență. Și, atunci, cum să nu te preocupe această rivalitate? Vorbesc cu ei, îi fac să înțeleagă unele lucruri, divergențele care apar încerc să le rezolv prin discuții dar, dacă acest lucru nu funcționează, îi îmbrățișez și, de obicei, un asemenea gest repune raporturile dintre copii pe făgașul bun și le readuce buna dispoziție”.

Cum să îl lauzi pe cel mic ca metode a-l disciplina?

Încercând să-l atragi, să-l captezi. Este la fel de simplu ca acel “mulțumesc” pe care îl spui fiului tău când își strânge jucăriile de pe jos (evită să îi amintești că, de fapt, el este motivul pentru care jucariile sunt împrăștiate) sau când își împarte jucăriile cu surioara lui. Este important să specifici atunci când îl lauzi și motivul pentru care o faci.

Expresii precum “băiat bun” nu sunt recomandate deoarece îl fac pe copil să se considere el însuși bun sau rău și nu acțiunile sale (când, de fapt, tu te referi la ceea ce face el, la faptele lui). Spune-i, mai degrabă, fraze ca: ”sunt mândră de ceea ce ai facut”,”îmi place cum ai vorbit”.

Citește articolul în întregime

Cum sa il faci pe copil sa te asculte?

ro_RO